Pre workout zonder cafeïne

pre-workout zonder cafeine

Een pre workout zonder cafeïne, dit geeft een boost voor je training. Normaal bevat een pre workout cafeïne, maar je kunt deze stof soms beter vermijden.
Bekijk waarom dit is en welke pre workout boosters zonder cafeïne het beste zijn.

Trainen zonder het effect van cafeïne, het is prima mogelijk. Wel kun je je afvragen of je echt een pre work out nodig hebt… Met een uitgebalanceerd voedingspatroon voorzie je je lichaam voldoende van de benodigde energie.

Een pre workout is een mix van ingrediënten die het energieniveau en het uithoudingsvermogen vergroten. Daarnaast kan het hepen bij het opbouwen van kracht en helpt het bij herstel.

Wat is een goede pre workout?

Een goede pre workout draagt bij aan maximale kracht en levert energie aan spieren. Hierdoor kun je een wat hogere inspanning aan.

Veel pre workouts bevatten cafeïne, de meest gebruikte werkzame stof. Gemiddeld zit er 100 mg tot 400 mg per scoop, vergelijkbaar met 3 tot 10 koppen koffie.
Overige ingrediënten zijn creatine, taurine, arginine, beta alanine en vaak tyrosine en BCAA.

Pre workout zonder cafeïne

Waarom zou je kiezen voor een pre workout zonder cafeïne? Omdat cafeïne niet alleen een boost geeft maar ook wat nadelen kent. Gebruik je cafeïne ’s avonds laat, dan kom je vaak moeilijk in slaap. Iedereen weet dat voldoende slaap onmisbaar is voor herstel en een goede opbouw van spieren. Er kan ook sprake zijn van een cafeïne intolerantie. Je krijgt dan te maken met de volgende symptomen:

  • Rusteloosheid
  • Prikkelbaarheid
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Suizende oren

Daarnaast kun je bij cafeïne intolerantie last krijgen van angstgevoelens en hartkloppingen.
Allemaal redenen om cafeïne weg te laten. Is dit dan wel effectief? Ja, cafeïne is namelijk niet altijd nodig. Dit hangt er helemaal van af hoe je lichaam op andere ingrediënten reageert.

Lees ook het artikel over de nadelen van een pre work out >>

Creatine en taurine

Twee belangrijke ingrediënten zijn creatine en taurine. Creatine maakt je lichaam zelf aan en draagt bij aan de maximale kracht. De spieren krijgen hier meer energie van waardoor je ook meer kracht levert.
Taurine zorgt voor een betere verbranding en doorbloeding, waardoor het de prestaties verbetert. Taurine kom je vaak samen met cafeïne in energydranken tegen.

Zorg dat deze twee werkzame stoffen in je pre workout zitten, dan maak je in ieder geval een goede start.

Arginine, beta alanine en BCAA

Arginine is een lichaamseigen aminozuur en heeft een positief effect op de celdeling waaronder ook herstel van spieren. Beta alanine is een aminozuur dat de verzuring van de spieren uitstelt. Hierdoor kun je net wat meer herhalingen maken. Het aminozuur BCAA bevordert het herstel. Je ziet dat ook deze drie ingrediënten onmisbaar zijn, hoewel het mogelijk is om BCAA of arginine weg te laten.

Tyrosine (L-tyrosine)

Deze stof mag niet in je pre workout ontbreken. Het verbetert de concentratie en zorgt voor een goede focus. Dankzij deze stof krijg je ook nog eens een voldaan gevoel. Een pre workout zonder cafeïne is prima, maar vergeet tyrosine niet.

Waar zijn pre workout boosters zonder cafeïne verkrijgbaar?

Er verschillende boosters zonder cafeïne verkrijgbaar. Deze bestel je online of koop je in de gespecialiseerde sportzaak.
Zorg dan dat je de eerste keer niet te veel inslaat. Bij een nieuw merk of product is het even afwachten hoe je lichaam hierop reageert. Begin met een lage dosering en bouw dit langzaam op. Volg hierbij de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Tip: in het begin kun je last krijgen van tintelingen in het gezicht. Dit komt vaker voor en verdwijnt na enkele keren gebruik.

Relevante artikelen:


Auteur: Bianca Walraven

Tags: