Een pre workout is een voedingssupplement dat je voorafgaande aan de (kracht)training neemt. Kleven er ook nadelen aan de pre workout? Er zijn een aantal belangrijke dingen die je zeker moet weten voordat je hieraan begint. Zo maak je een verantwoorde keuze voor je eigen lichaam.
Een pre workout als voedingssupplement bevat verschillende werkzame stoffen. De samenstelling verschilt, maar het gaat in ieder geval om de volgende stoffen:
– Cafeïne
– Citrulline malaat
– Creatine
– Beta alanine
Er worden vaak andere stoffen aan toegevoegd, meestal bedoeld voor de kleur en smaak. denk hierbij aan kleurstoffen en zoetstoffen.
Het effect van een pre workout
Hoe werkt een pre workout en wat zijn hier de nadelen van? Laten we eerst eens gaan kijken wat het effect hiervan is.
De werkzame stoffen geven extra energie. Je krijgt een beter uithoudingsvermogen, een hogere kracht en werkt naar een sneller herstel toe. Een pre workout geeft je niet alleen een energieboost maar ook extra motivatie. Zo kun je die laatste set moeiteloos nemen en herstellen je spieren na afloop sneller.
Hoe het werkt? De verschillende werkzame stoffen leveren bouwstenen, werken stressverlagend of hebben een effect op het uithoudingsvermogen en de spierkracht.
De pre workout nadelen
Een pre workout kent echter ook een aantal nadelen. Ben je gevoelig voor cafeïne, dan slaap je hier mogelijk slecht van. Niet handig wanneer je de volgende dag prestaties moet leveren.
Dit zijn de meest voorkomende nadelen / bijwerkingen van een pre workout:
- Hartkloppingen
- Spiertrillingen
- Minder goede focus
- Tintelingen in de huid
- Energiedips
- Uitputting
- Hoge bloeddruk
- Hoofdpijn
- Flauwvallen
Laten we een aantal van deze nadelen eens nader bekijken.
Hartkloppingen en hoge bloeddruk
Een pre workout kan verschillende bijwerkingen hebben waaronder hartkloppingen en hartkrampen maar ook een hoge bloeddruk. Voor mensen met hartproblemen kan dit een gevaarlijke situatie opleveren.
Waardoor worden deze bijwerkingen veroorzaakt? Dit komt voornamelijk door de cafeïne maar mogelijk ook door een toevoeging van andere stofjes. Een aantal pre workouts bevatten designer drugs, dit zijn stoffen met telkens een andere variatie. Let goed op de ingrediënten.
Oververmoeidheid, uitputting en energiedips
Een pre workout geeft je een energieboost maar dit effect is slechts tijdelijk. Dankzij de werkzame stoffen train je misschien wel harder dan je lichaam aankan. Dit merk je de volgende dag door oververmoeidheid en een minder goede focus.
Door de wisselwerking van de verschillende stoffen kun je ook te maken krijgen met energiedips. Eerst voel jij je fit en opgewekt, later zakt dit heel snel weg. Je bent dat snel geneigd om weer een nieuwe pre workout in te nemen. Een vicieuze cirkel waar je eigenlijk uit wilt blijven.
Spiertrillingen en tintelingen in de huid
Twee bekende bijwerkingen of nadelen van een pre workout. Vooral vlak na inname kunnen er tintelingen in de huid ontstaan. Dit komt ook bij sporters voor die nog nooit eerder een pre workout hebben gebruikt. Het lichaam moet hieraan wennen en een goede opbouw van dit supplement is dan ook belangrijk. Het kan echter voorkomen dat het lichaam hier nooit aan went en de tintelingen in de huid blijven.
Door spiertrekkingen kun je mogelijk minder goed trainen of in het dagelijks leven functioneren. Deze pre workout nadelen verdwijnen wanneer je met dit voedingssupplement stopt.
Hoofdpijn en flauwvallen
Nog twee nadelen van een pre workout: hoofdpijn en flauwvallen. Normaal moeten de werkzame stoffen uitdroging tegengaan. Bij overmatig gebruik van dit voedingssupplement kan echter het omgekeerde ontstaan, namelijk dehydratatie. Dit betekent dat het lichaam vocht tekort komt. Het eerste verschijnsel is hoofdpijn, later kan zelfs flauwvallen optreden.
Hoofdpijn kan ook het gevolg zijn van een slecht slaappatroon. Vooral cafeïne kan je wakker houden, waardoor je moeilijk in slaap komt of te licht slaapt. Door (ernstig) slaaptekort kun je ook last krijgen van een verminderde concentratie, slecht zicht, oververmoeidheid en verminderde spierkracht. Neem daarom sowieso geen pre-workout met cafeïne of stimulerende middelen vlak voor het slapen gaan. Je slaapkwaliteit bepaalt namelijk het herstel van de spieren en de progressie die je maakt.
Wellicht ook interessant:
Auteur: Bianca Walraven