Het Zone dieet

het zone dieet

Geen crashdieet of calorieën tellen: bij het Zone dieet draait het allemaal om een juiste balans. Hierbij let je op een goede verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten.
Dit dieet is dankzij de boeken van Barry Sears populair geworden. Is dit dieet iets voor jou?

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor het lichaam. De spieren maar ook de hersenen zijn van koolhydraten afhankelijk. Eiwitten dienen als bouwstoffen voor spieren, botten en het bloed. Vetten zijn belangrijk voor het afweermechanisme maar ook voor transport van onmisbare voedingsstoffen.

De juiste verhouding van deze drie ziet er als volgt uit:

  • Koolhydraten: 40% – 70%
  • Eiwitten: 10% – 30%
  • Vetten: 25% – 40%

Duursporters hebben meer koolhydraten nodig terwijl bodybuilders behoefte hebben aan eiwitrijke voeding.

De verhouding bij het Zone dieet

Bovenstaande verhoudingen zien er bij het Zone dieet heel anders uit:

  • Koolhydraten: 40%
  • Eiwitten: 30%
  • Vetten: 30%

Je ziet dat je bij het Zone dieet vooral weinig koolhydraten en veel eiwitten binnenkrijgt. Waarom is dit? Omdat een teveel aan koolhydraten voor gewichtstoename zorgt. Meer eiwitten betekent een betere vetverbranding en de groei van spiermassa. Voor dit laatste is het wel nodig om spiermassa middels sport (krachttraining) op te bouwen.

Hoe gezond is het Zone dieet en helpt het om af te vallen?

Volgens de bedenker van het Zone dieet haal je meer energie uit de maaltijden. Daarnaast verlies je gewicht zonder dat je honger lijdt.

Dit komt omdat eiwitten een vol gevoel geven. Koolhydraten en met name snelle koolhydraten zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel. Na de even snelle daling voel jij je slap.

Is het Zone dieet ook gezond? Voor zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen is het altijd beter om eerst met de huisarts te overleggen. Tegenstanders beweren dat het Zone dieet teveel verzadigde vetten bevat en hierdoor ongezond is. Wetenschappelijk bewijs over de juiste werking van dit dieet ontbreekt, toch zijn er mensen die hier voldoende mee afvallen.

Houd er wel rekening mee dat je in het begin vooral vocht verliest, dat resulteert in een gewichtsverlies van 2,5 kg per week. Deze kilo’s komen over het algemeen na verloop van tijd weer terug. Na drie tot vier weken vindt vetverbranding plaats en verlies je 0,5 tot 1 kg per week.

Dieet in combinatie met beweging of sport

Normaal gaan een (streng) dieet en sport niet samen. Je hebt bij sport immers meer behoefte aan koolhydraten of eiwitten. Met het Zone dieet kun je deze combinatie wel maken. Het wordt dan ook aanbevolen om dagelijks te bewegen. Sporten als aerobic, hardlopen en krachttraining zijn de beste keuzes. Door de hoge eiwitinname kunnen spieren goed herstellen en groeien.
Wil je afvallen en je spiermassa verhogen? Met krachttraining val je niet of nauwelijks in gewicht af maar krijg je wel een strakker en getraind lichaam. Dit komt omdat spieren meer wegen dan vet, waardoor je in sommige gevallen zelfs iets aankomt.

Geen calorieën tellen

Je hoeft bij het Zone dieet geen calorieën te tellen. Wel let je op de juiste verhouding (hormonale balans). Dagelijks eet je drie hoofdmaaltijden en is er ruimte voor twee snacks. 40% van je calorieën haal je uit koolhydraten. Daarnaast komt 30% van de benodigde energie uit eiwitten en nog eens 30% uit vetten. Dit is het belangrijkste aandachtspunt van het Zone dieet.

Blokmethode: maaltijden samenstellen

Om van je Zone dieet maatwerk te maken is er de blok methode. Hier zijn op internet hele schema’s van beschikbaar. Het is even uitrekenen maar na een tijdje bereik je de juiste balans van het Zone dieet. Wie dit te moeilijk vindt kan ook terugvallen op een persoonlijke consulent, deze kan het juiste dieet samenstellen.

Let op met brood, aardappels en pasta

Het Zone dieet kent geen beperkingen zoals dit bij anderen diëten het geval is. Belangrijkst aandachtspunt is het eten van magere eiwitten en natuurlijke koolhydraten. Dit betekent dus geen snelle koolhydraten of fabrieksvoedsel zoals koek, snoep en gebak. Groente, fruit en vezelrijke voeding zijn altijd goed. Brood, aardappels en pasta zijn de enige uitzonderingen: deze mogen maar een kwart van het totaal aan koolhydraten beslaan.
Bedenker van het dieet adviseert om dagelijks omega-3 (visolie) supplementen te gebruiken. Het is dan ook waarschijnlijk het Zone dieet dat het gebruik van omega-3 zo populair heeft gemaakt.


Auteur: Bianca Walraven


Wellicht ook interessant: