Waterdieet en afvallen

Waterdieet gezond

Met het waterdieet val je tot 10 kilo af, vaak binnen 2 maanden.
Hoe werkt dit dieet en is het ook gezond? Bekijk de werking van dit dieet en de belangrijkste voor- en nadelen. Het is namelijk belangrijk dat het waterdieet bij je past en ook het gewenste effect heeft.

Het waterdieet valt onder de zogenaamde crashdiëten: het is een dieet waarbij je heel weinig kilocalorieën (energie) tot je neemt.
Een crashdieet zorgt ervoor dat je in korte tijd snel afvalt. Dit is mooi, maar heeft ook een aantal nadelen. Zo kan dit dieet serieuze bijwerkingen hebben en van invloed zijn op je lichaam en geest.

Bij het waterdieet drink je 2 tot 4 liter water per dag, aangevuld met een voedingspatroon van 1000 tot 1200 kilo calorieën per dag.

Is het waterdieet gezond?

Als je een waterdieet gaat volgen, dan beperk je de inname van belangrijke voedingsstoffen als vitaminen, mineralen, vezels en ijzers. Dit kan nadelige effecten op je lichaam en gevoel van welzijn hebben. Een gezond lichaam functioneert nu eenmaal het best bij voldoende energiebronnen. Tijdens lijnen of met andere diëten wordt het randje daarvan vaak opgezocht. Je verbrandt dan wel sneller en valt daardoor dus sneller af, maar voor de algehele gezondheid is het vaak niet wenselijk.

Enkele symptomen kunnen zijn:

  • Een lagere weerstand en dus vatbaarder voor ziektes
  • Vermoeidheid en een futloos gevoel
  • Hoofdpijn
  • Verminderde concentratie
  • Depressiviteit

Is het waterdieet effectief?

Wanneer je wilt afvallen (gewichtsverlies), is het belangrijk om voldoende water te drinken. Dit water helpt met het afvoeren van afvalstoffen.
Veel water drinken in combinatie met een laagcalorisch dieet zorgt voor gewichtsverlies. Dit komt omdat je lichaam weinig energie binnen krijgt. In die zin kun je dus zeggen dat het dieet effectief is, immers je valt er van af.

Een waterdieet werkt echter slechts tijdelijk. Zodra je hiermee stopt, kom je weer in gewicht aan. Dit komt omdat je lichaam de tekorten (vetten) snel wilt aanvullen. Het is ongezond om het waterdieet langer dan 60 dagen vol te houden. Voor mensen met medische problemen kan dit dieet zelfs onverantwoord of gevaarlijk zijn. Overleg bij medische problemen altijd met een arts. Deze bepaalt of dit dieet wel geschikt is.

Een waterdieet schema ziet er zo uit

Hoe ziet het waterdieet eruit? Het is belangrijk om minimaal 2 liter water per dag te drinken, maar wel goed verdeeld over de dag. Je mag nooit het ontbijt overslaan. Hieronder een goed voorbeeld van een waterdieet schema:

  • Ochtend: ontbijt van 400 – 600 kcal
  • Lunch: water
  • Tussendoortjes: water
  • Avond: maaltijd van ongeveer 600 kcal

Hoeveel water mag ik in één keer drinken?

Wist je dat teveel water slecht voor je is?

Per uur kan je lichaam ongeveer een halve liter tot 1 liter water verwerken. Drink je meer, dan raken de nieren overwerkt. Hierdoor verwatert het bloed, waardoor de lichaamscellen zwellen. Bij een overdosis aan water kan de dood volgen.
Drink daarom nooit meer dan 4 liter water per dag en verspreid dit goed over alle uren. Zo geef je de nieren voldoende kans om het water af te voeren.
Door het waterdieet kun je last krijgen van hoofdpijn, een verminderde concentratie of stemmingswisselingen.

Dit komt doordat dit dieet weinig koolhydraten bevat, de enige energiebron voor de hersenen. Merk je dat je koolhydraten tekort komt, verhoog dan het dagelijks aantal koolhydraten. Deze vind je in volkorenproducten, groente, fruit en melkproducten.

Afvallen met water alleen of ook sporten?

Het water dieet belooft dat je in 60 dagen tot 10 kilo afvalt, zonder extra sporten. Wel is het belangrijk om dagelijks minimaal een half uur te bewegen (wandelen, fietsen, zwemmen, huishouden). Dit geldt overigens niet alleen voor mensen die op dieet zijn maar voor iedereen: bewegen is gezond.


Auteur: Bianca Walraven


Relevante artikelen