Hoeveel calorieën mag je per dag?

hoeveel calorieën mag je per dag

Onderzoek wijst uit dat dik 60 % van de mensen niet weet hoeveel calorieën ze per dag mogen eten.
Dit zou wellicht kunnen verklaren waarom er tegenwoordig zoveel mensen met overgewicht zijn. Wel kijkt een op de vier mensen op de etiketten om het aantal calorieën te checken. Dat zijn er dus nog best wel wat.


Het is niet altijd gemakkelijk om af te vallen, maar door inzicht in je calorie-inname te krijgen, zet je een goede eerste stap. Wat eet je en hoeveel calorieën zit er in? Door alles bij elkaar op te tellen, weet je tot je neemt. Welnu, is dat goed, teveel of misschien wel te weinig?

Op deze pagina gaan we daar verder op in. Daarnaast lees je ook waarom het aantal calorieën per dag handig is om te weten, maar niet alles zeggend.
Stiekem weten we natuurlijk al lang wat goed is voor de lijn en wat niet…;)

Dagelijkse hoeveelheid calorieën

Hoeveel calorieën een mens per dag nodig heeft, is afhankelijk van de volgende factoren:

Geslacht
Leeftijd
Lichaamsbouw (gewicht en lengte)
Dagelijkse beweging

Gemiddeld genomen hebben vrouwen 2000 calorieën per dag nodig en mannen 2500.

Calorieën en afvallen

Met bovengenoemde aantallen calorieën kan het lichaam volledig naar behoren functioneren. Oftewel, het lichaam zal gedurende de dag genoeg voedingstoffen binnenkrijgen en voldoende energie hebben.

Bovenstaande aantallen zijn globale richtlijnen en kunnen per persoon flink variëren.
Zo kan een sterke, sportieve vrouw wellicht probleemloos 3500 calorieën per dag opnemen, terwijl de grens bij een tenger persoon die nauwelijks beweegt al rond de 1500 kan liggen. Het precieze aantal calorieën is dus sterk afhankelijk van de boven in dit bericht genoemde factoren.

Calorie-inname per dag en verbranding

Teveel energie leidt uiteindelijk tot het aanmaken van vet en maakt ons dik. Te weinig calorieën en dus te weinig energie kun je gedurende de dag merken door een gevoel van vermoeidheid of honger.

Bij een calorie-inname die gelijk is aan hoeveel je verbrandt, zal je gewicht ook nagenoeg gelijk blijven. Neem je meer calorieën in dan je verbrandt, dan zal je in gewicht toenemen en als je wilt afvallen is het dus zaak om meer energie te verbranden dan dat je inneemt.

Afvallen? Beperk je calorie-inname tot 1500 per dag voor vrouwen en 1800 voor mannen (gemiddeld).

Door bij te houden hoeveel calorieën er het lichaam binnenkomen via voeding en vocht maak je inzichtelijk of je binnen je dagelijkse limiet blijft. Dit is praktisch als je wilt afvallen (of niet wilt aankomen), want zal daar je eerste winst liggen.
Voor een individuele diagnose met betrekking tot de calorie-inname en of een aangepast dieet kan het nooit kwaad een voedingsdeskundige te raadplegen.
Ook interessant: Waar verbrandt je gedurende de dag calorieën mee >>

Calorie en Kcal

Naast calorie wordt ook het woord kcal gebruikt. Dit bestaat uit de “k” van kilo en “cal” van calorie.
Eén Calorie (met een grote C) staat voor duizend calorieën en wordt dus ook wel 1 Kcal genoemd.
In de praktijk spreken we meestal gewoon over calorieën, en daarmee bedoelen we dan kilocalorieën. Wanneer men het dus heeft over een dieet van 1400 calorieën, dan bedoelt men eigenlijk een dieet van 1400 kilocalorieën.

KJ staat voor kilojoules, ofwel 1000 joules. De energiewaarde van voedingsmiddelen wordt officieel uitgedrukt in kilojoules. 1 Kcal komt overeen met 4.184 kilojoules.

Waar zitten de meeste calorieën in?

Fijn om te weten, maar waar zitten dan de meeste calorieën in?

  • Vet staat bovenaan met 9 kcal per gram.
  • Alcohol volgt snel met 7 kcal per gram.
  • Eiwitten en koolhydraten bevatten beiden 4 kcal per gram.

Calorieën tellen

Aardappelen, pasta, boterhammen, melk, enzovoorts. Alle voedingsmiddelen bevatten calorieën.
Begin dus simpelweg met de calorieën die in al die verschillende voedingsmiddelen zitten, bij elkaar op te tellen. Dit is erg eenvoudig; op de verpakking van voedingsmiddelen staat weergegeven hoeveel calorieën de voeding bevat per portie of per 100 gram. Door zelf alles goed af te wegen kom je erachter hoeveel calorieën er dus precies inzitten.

Weetje: Een sneetje bruin brood bevat 85 , een sneetje meergranen 75 en melkwit 95 calorieën.
Een aardappel bevat er zo’n 80.

Tip: Vergeet niet de tussendoortjes, al wordt het nu natuurlijk wel tijd daar even bij stil te staan, want dat zijn veelal de dikmakers. Tot een minimum beperken dus. Maar zodra je goede, voedzame maaltijden nuttigt, zul je merken dat die behoefte ook minder aanwezig zal zijn.

Meten is weten

Calorieën tellen is puur bedoeld om jezelf inzicht te geven in je voeding. Dat is handig, want meten is weten!

Je zult merken dat het in het begin best wel even wat werk is. Alle voeding en dranken dienen meegeteld worden waardoor er nogal wat rekenwerk bij komt kijken. Dit is echter maar tijdelijk, want je zult na verloop van tijd je calorie-inname tamelijk eenvoudig zelf kunnen inschatten. Uiteindelijk zul je ook het calorieën tellen los kunnen laten, als je je gewicht dan maar vast houdt! 😉

Ter overweging

Omvangrijke onderzoeken toonden duidelijk aan dat bij je pogingen af te vallen het niet zozeer gaat om hoeveel je eet, en dus ook niet om het strikt bijhouden van je calorie- inname (calorieën tellen). Al is het maar omdat er nogal wat verschillende calorieën bestaan… “Minder eten, minder vet en weinig calorieën is niet de juiste aanpak”, luidt de conclusie.

Veel belangrijker is wat je eet!

Kortom: gezonde maaltijden voorzien van voldoende voedingsstoffen en daarbij de hoeveelheden calorieën in de gaten houden.
Want zodra je bewust bent dat wat je tot je neemt niet averechts werkt op je afvalpogingen, dan weet je ook dat je minder hoeft op te letten hoeveel je er van neemt.
En eigenlijk wisten we dat natuurlijk al zo’n beetje. Zuivel producten, vezelrijke of volkorenproducten, groente en fruit. Daar kan je van eten en drinken zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je het je dik maakt, excessieve hoeveelheden daargelaten natuurlijk…

Hieronder een aantal bekende, maar niet te verwaarlozen tips die feitelijk onmisbaar zijn wil je het proces van afvallen niet in de wielen rijden:

8 Bekende tips voor bij het afslanken

  1. Begin de dag altijd met een ontbijt
    Dit voorkomt eventuele vreetbuien, in ieder geval tot en met de middag.
  2. Zorg dat je veel water drinkt
    Teneinde op efficiënte wijze vet af te breken is je vochthuishouding van groot belang. Je moet het lichaam een beetje helpen hiermee. Probeer zo’n 2 liter water op een dag te drinken (meer is ook prima). Begin daar ’s morgens al mee met 1 à 2 glazen. Zodra je dorst hebt, heb je eigenlijk al te lang gewacht met drinken.
  3. Vermijd kant-en-klaar voedsel
    Deze gerechten bevatten doorgaans een grote hoeveelheden calorieën.
  4. Eet niets meer anderhalf uur voor het slapen gaan
    Je lichaam zal dit voedsel eerder omzetten in vet omdat je het slapend simpelweg minder verbrandt.
  5. Vermijd dus ook een dutje direct na het eten
    Beter een ommetje lopen om het verbrandingsproces een beetje te helpen.
  6. Doe geen boodschappen als je honger hebt
    Je zult eerder geneigd zijn etenswaren aan te schaffen die niet direct bijdragen tot het afvallen.
  7. Let bij het aanschaffen van producten naast het aantal calorieën ook op het suikergehalte
    In sommige producten met een laag vetgehalte zitten wel veel suikers.
  8. En ja beweging, dat blijft toch de onmisbare factor om lichaamsvet te verbranden
    Beweging zorgt er natuurlijk gewoon voor dat wat je inneemt, verbruikt wordt als energie.

Wellicht ook interessant: