Spiermassa berekenen

spiermassa berekenen

Je traint dagelijks: je vetmassa neemt af en het spierpercentage toe.
Hoe weet je of je op de goede weg bent? Dit doe je door de spiermassa te berekenen. Natuurlijk is het belangrijk om te bekijken of het berekende spierpercentage wel aansluit bij de gemiddelde waardes, of dat je hierboven of onder zit.

Mannen hebben meer spiermassa terwijl vrouwen meer vetmassa opbouwen. Bij een normale lichaamsbouw hebben mannen 18 – 25% vet en vrouwen 25 – 31% vet.
Met spiermassa ziet het iets anders uit: mannen hebben een spierpercentage van 37 – 55% en bij vrouwen ligt dit tussen de 27 en 41%. Belangrijk om te weten: het spierpercentage neemt vanaf het 40e levensjaar jaarlijks met 1% af.

Waarom spiermassa belangrijk is

Spiermassa zorgt voor kracht maar ook voor een gezond gewicht. Spiercellen verbruiken namelijk meer energie dan vetcellen, ook in rust. Mensen met meer spiermassa verbruiken dan ook meer energie, waardoor ze minder snel aankomen. Meer spiermassa betekent ook meer kracht, iets wat in het dagelijkse leven goed uitkomt.

Vet en dan met name visceraal vet (orgaanvet) vormt een gezondheidsrisico. Vet verbranden en spiermassa opbouwen, dan ben je op de goede weg.

Spierpercentage berekenen, hoe doe je dat?

Hoe weet je nu wat je spierpercentage is? Het spierpercentage berekenen kan alleen met een hiervoor geschikte weegschaal. Deze weegschaal berekent niet alleen de spiermassa maar ook de vetmassa, het vochtgehalte en botmassa. Hieruit volgt een complete BMI analyse.
De betere weegschalen herkennen automatisch meerdere gebruikers. In een speciale app zie je alle meetwaarden terug.

Het percentage spiermassa ontstaat door een eenvoudige formule: het gewicht aan spiermassa gedeeld door het lichaamsgewicht. De betere weegschalen rekenen dit zelf uit.

Dit kost een weegschaal die het spierpercentage berekent

Is deze weegschaal duur? Vroeger moesten ze aardig wat kosten, maar met de nieuwe ontwikkelingen zijn deze weegschalen betaalbaar. Voor een prijs van €30 – €50 heb je een zeer goede lichaamsanalyse weegschaal.

Kies bij voorkeur voor een weegschaal die geschikt is voor meerdere personen en met een app werkt.

Wat is een normaal spierpercentage voor man en vrouw?

Bekijk hieronder de tabel spierpercentage. Houd rekening met de leeftijd en het geslacht.

Mannen

  • 20-29: 42-54%
  • 30-39: 41-52%
  • 40-49: 40-50%
  • 50-59: 39-48%
  • 60-69: 38-47%

Vrouwen

  • 20-29: 34-39%
  • 30-39: 33-38%
  • 40-49: 31-36%
  • 50-59: 29-34%
  • 60-69: 28-33%

Zit je hierboven? Dat is prima: je hebt een flinke spiermassa. In de praktijk zul je merken dat je gemakkelijker dingen optilt en je vitaal voelt. Bij een gemiddeld spierpercentage zoals hierboven heb je dezelfde kracht als leeftijdsgenoten. Is je gespierd percentage lager dan gemiddeld? Waarschijnlijk sta je flink op dieet of heb je te maken met een eiwittekort. Ook ziekte kan voor afbraak van spierweefsel zorgen.

Waarom spierpercentage berekenen belangrijk is

Sporters houden zich hier regelmatig mee bezig: het spierpercentage berekenen. Ook voor niet-sporters is dit eigenlijk onmisbaar. Het spierpercentage of de spiermassa geeft namelijk weer hoe gezond jouw lichaam (en kracht) nog is. Merk je dat je versneld spieren afbreekt, dan is het belangrijk om goed op je voeding te letten. Een bezoek aan de huisarts of diëtist is soms nodig.

Wist je dat je lichaam liever geen spieren afbreekt? Het zal eerst op vetreserves terugvallen. Tegelijkertijd wordt ook een gedeelte van de aminozuren uit spieren verbruikt. Bij het wegvallen van vetreserves gaat het lichaam over op afbraak van spieren en daarnaast inwendige organen.

Let op met een koolhydraatarm dieet: hersenen hebben glucose nodig. Is dit niet aanwezig, dan zet het lichaam eiwit uit spierweefsel om in glucose. Dit zorgt ook voor spierafbraak. Wil je spieren opbouwen en behouden? Zorg dan voor voldoende eiwitrijke voeding, uiteraard gecombineerd met goede koolhydraten en vetten.

Wellicht ook interessant


Auteur: Bianca Walraven

Tags: