Proteïne repen maken

Eiwitrepen of proteïne repen geven je de nodige energie. Dit is een lekkere en goede manier om eiwitten binnen te krijgen: vooral belangrijk voor sporters. Omdat deze repen nogal duur zijn, kun je ze ook heel goed zelf maken. Bekijk de beste recepten ‘proteïne repen’.

Verschil proteïne reep en maaltijdreep

proteïne repen maken

Allereerst even voor de duidelijkheid: Er is een groot verschil tussen deze zelfgemaakte proteïnerepen en (repen als) maaltijdvervangers.

Waar zit hem het verschil in?
Een maaltijdreep bevat belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en is bedoeld ter vervanging van een maaltijd. Een proteïnereep bestaat uit koolhydraten en eiwitten, bedoeld om het lichaam (extra) energie of extra eiwitten te geven.

Proteïne repen zelf maken is leuk en het bespaart je geld. Om ze even lekker te krijgen is soms wat oefening nodig. Voordeel is natuurlijk wel dat je ze zelf alles kunt doseren.

Proteïnerepen zijn lekker en handig wanneer je intensief sport. Ook wanneer je een vermoeid of slap gevoel hebt kan een proteïnereep je weer de nodige energie geven.

Chocolade proteïne repen maken

Deze proteïne repen hebben een heerlijke chocoladesmaak. Je krijgt er ook nog eens gezonde vetten en eiwitten mee binnen. Eet niet teveel repen achter elkaar: hiervan stijgt de bloedsuikerspiegel te snel. Dit recept is goed voor 5 – 6 repen.

Ingrediënten

  • 45 gram proteïne poeder (vanille)
  • 75 gram havermout
  • 40 ml magere melk
  • 25 gram pindakaas, bij voorkeur van 100% pinda’s
  • 30 gram walnoten
  • 7 gram cacaopoeder
  • 15 gram lijnzaad
  • 15 gram zonnebloempitten
  • 20 gram rozijnen (handje vol)
  • 1 eetlepel honing

Recept/ bereidingswijze

Snijd de walnoten in kleine stukjes.
Meng in een kom de walnoten, eiwitpoeder, cacaopoeder, havermout, zonnebloempitten en lijnzaad door elkaar. Schenk hier wat melk bij en roer alles goed.
Voeg nu de pindakaas, rozijnen en honing toe.
Meng net zolang totdat er een stevige deegbal ontstaat. Het beste kun je hiervoor je handen gebruiken en het mengsel tot een bal kneden.
Voeg telkens kleine scheutjes melk toe totdat je de juiste dikte hebt. Als het te plakkerig is aanvoelt, kun je wat extra havermout toevoegen.


Vet een ovenschaal met olijfolie in. Verdeel de deegbal over de schaal en druk deze goed aan. Zet de schaal 2 uur in de vriezer. Snijd vervolgens van het mengsel proteïne repen in gelijke porties.
Afzonderlijk van elkaar, verpakt in aluminiumfolie, in de vriezer bewaren.

Eiwitrepen met banaan

Deze zelfgemaakte eiwitrepen zijn niet alleen lekker maar ook gezond. Onderstaand recept is goed voor 5 heerlijke (dikke) eiwitrepen.

Ingrediënten

  • 100 gram havermout
  • 2 eetlepel pindakaas
  • 1 banaan
  • 100 gram kikkererwten
  • 30 gram eiwitpoeder met een smaakje
  • 1 eetlepel honing
  • Beetje kaneel en zout

Recept/ bereidingswijze

Laat de kikkererwten goed uitlekken. Meng de erwten met de banaan en havermout in een keukenmachine. Roer hier het eiwitpoeder, kaneel en zout doorheen. Voor de smaak voeg je wat honing toe. Laat de pindakaas in de magnetron smelten en roer deze door het deeg. Doe alles in een vriesvaste schaal en druk het mengsel goed tegen de bodem. Twee uur in de vriezer en je kunt er repen van snijden. Ook deze proteïne repen bewaar je afzonderlijk van elkaar in de vriezer.

Houd er rekening mee dat je de ingevroren eiwitrepen ongeveer een – twee uur van tevoren uit de vriezer haalt. Eenmaal ontdooid zijn deze repen een beetje smeuïg, maar wel lekker! Deel dit recept dan ook gerust met familie en vrienden.

Auteur: Bianca Walraven

Gerelateerde artikelen:

Tags: