Met proteïne brood ben je gezond bezig!
Dit brood bevat nóg minder koolhydraten dan koolhydraatarm brood. Daarnaast is het eiwitgehalte een stuk hoger dan in ander brood.
Heb je een gezonde en actieve levensstijl of let je op je dieet, dan is proteïne brood zeer geschikt voor jou. Hoe gezond het is, lees je in dit artikel.
Koolhydraatarm brood heeft een verlaagd koolhydraatgehalte.
Officieel moet er in dit brood 30% minder koolhydraten dan in gewoon brood zitten. Proteïne brood bevat nog minder, vaak gaat het hier om 8 gram koolhydraten per 100 gram brood.
Proteïne staat voor eiwitten en proteïne brood is dus rijk aan eiwitten. Het bevat zo’n 23 gram per 100 gram, tegenover 11 gram in normaal bruin brood.
Wat zit er in eiwitrijk brood: de ingrediënten
Weet wat je eet en let goed op de ingrediënten. Proteïne brood bestaat vaak uit volkoren roggemeel, tarwe-eiwit en lijnzaad. Afhankelijk van het product worden hier grof sojameel, tarwezemelen en appelazijn aan toegevoegd.
Je ziet dat de ingrediënten sterk verschillen ten opzichte van gewoon (bruin of wit) brood.
Past dit brood binnen een dieet?
Bij een dieet let je goed op de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt. Een koolhydraatarm dieet betekent vooral minder snelle koolhydraten eten. Met zo’n dieet kun je soms tot wel 2 kilo per week afvallen. Proteïne brood bevat geen snelle maar langzame koolhydraten. Dit brood heeft een energiewaarde van ongeveer 240 kcal per 100 gram. Dit is ongeveer gelijk aan de voedingswaarden van normaal brood.
Eiwitrijk brood bij AH of de Lidl
Eiwitrijk brood wordt in alle supermarkten aangeboden tegenwoordig. Toch zijn er qua voedingswaarden wel de nodige verschillen.
Als we het proteïne brood van de Lidl naast het eiwitrijk brood van AH leggen, dan valt het volgende op:
Aantallen zijn per 100 gram:
LIDL: 247 calorieën
AH: 300 calorieën
LIDL: 14 gram koolhydraten, waarvan 3,5 gram suikers
AH: 37 gram koolhydraten, waarvan 7 gram suikers
LIDL: Eiwitten 23 gram
AH: Eiwitten 15 gram
Je kunt dus stellen dat het eiwitbrood van de Lidl de gezondere keuze lijkt; minder calorieën, minder koolhydraten en meer eiwitten.
Grote verschillen in een op het oog vergelijkbaar product.
Over eiwitten
Eiwitten zorgen voor herstel van je spieren na inspanning en zijn belangrijke bouwstoffen van je lichaam. Voor het sterker maken van je spieren zijn eiwitten dus onmisbaar.
Proteïne brood wordt daarom ook veel gebruikt door sporters en niet alleen krachtsporters.
Andere producten waar veel eiwitten in zitten zijn bijvoorbeeld:
Aantal eiwitten per 100 gram:
- vis; lekkerbekje 22 gram / makreel 24 gram
- biefstuk 23 gram
- kipfilet 31 gram
- eieren 12 gram
- magere kwark 9 gram
- 30+ kaas 29 gram
- pindakaas 25 gram
- noten (gemiddeld) 20 gram
Toch is er een belangrijk verschil: normaal brood en met name wit brood bevat veel snelle koolhydraten. Deze zijn niet goed voor de gezondheid en zeker niet goed voor de lijn. Proteïnebrood is daarom een goede en verantwoorde keuze.
Eiwitten en afvallen
Eiwitten zijn dus essentiële bouwstenen voor je lichaam. Zodra je aan de slag gaat met afvallen of een dieet gaat volgen, is het zaak voldoende voedingsstoffen binnen te blijven krijgen. In veel diëten ligt de nadruk op minder calorieën en een tekort aan belangrijke voedingsstoffen ligt daarbij op de loer.
Voldoende eiwitten voorkomt dat naast vetten ook spiermassa wordt afgebroken. Ze verteren langzamer dan koolhydraten hetgeen zorgt langer voor een verzadigd gevoel. Erg prettig als je probeert te minderen met allerlei ongezonde eetgewoonten!
Zelf proteïne brood maken
Proteïnebrood is niet overal verkrijgbaar. Zelf maken is niet alleen leuk, ook bepaal je zelf de ingrediënten. Zo kun je extra noten of zaden toevoegen of de samenstelling aanpassen. Hieronder twee verschillende recepten voor proteïne brood of koolhydraatarm brood.
Amandel kokosbrood
Dit heb je nodig:
- 5 eieren
- 190 gram amandelmeel
- 2 eetlepels kokosmeel
- 60 gram kokosolie
- 30 gram lijnzaadmeel
- 1,5 theelepel baksoda
- 1 theelepel honing
- 1 eetlepel appelciderazijn
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 180 graden voor
- Meng al het meel en bakpoeder goed door elkaar
- Mix hier de kokosolie, eieren en appelciderazijn doorheen
- Giet het beslag in een ovenschaal en laat dit 30 minuten in de oven gaar worden
Proteïne brood met Griekse yoghurt
Dit heb je nodig:
- 6 eieren
- 75 gram zonnebloempitten
- 75 gram lijnzaad
- 100 gram sesamzaad
- 75 gram ongezouten roomboter
- 250 gram Griekse yoghurt
- 2 theelepels bakpoeder
- 1,5 theelepel zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 175 graden voor
- Maal de zonnebloempitten, lijnzaad en sesamzaad fijn
- Smelt de roomboter in een pannetje (laag vuur)
- Meng alle ingrediënten door de gesmolten boter
- Vet een bakblik in en doe hier het deeg in.
- Bak het brood in 40 minuten bruin
- Bedek het brood met bakpapier of aluminiumfolie en laat het nog eens 40 minuten in de oven staan
Bewaar zelf gemaakt en versgebakken brood altijd in aluminiumfolie of een broodzak. Doe dit direct wanneer het uit de oven komt: zo droogt het proteïnebrood niet uit.
Auteur: Bianca Walraven