Komkommer dieet: snel afvallen

Het komkommer dieet is een bekende methode om in enkele weken vele kilo’s af te vallen. Dit dieet wordt ook wel een crashdieet genoemd. Ondanks dat komkommer gezond is, moet je wel voorzichtig zijn met dit dieet. Je mag het in ieder geval niet te lang volgen.

Komkommers zijn gezond

komkommer dieet

Een komkommer bestaat voor 95% uit water maar is toch hartstikke gezond. Het bevat namelijk veel vezels, goed voor de darmwerking. Maar komkommers bevatten ook belangrijke antioxidanten, kalium en vitamine K.

Antioxidanten hebben een ontstekingsremmende werking en ondersteunen het immuunsysteem. Het is bekend dat de antioxidant fisetin, dat dus in komkommer zit, een goede invloed op de hersenen heeft. Flavonoïden kunnen zelfs pijnklachten verminderen, waardoor je minder gebruik hoeft te maken van paracetamol of ibuprofen.

Hoe werkt het komkommerdieet?

Het komkommerdieet behoort tot de crashdiëten. Dit betekent dat je gedurende een bepaalde periode zeer weinig eet. Hierdoor creëer je een tekort aan energie. Als gevolg hiervan gaat het lichaam energie uit opgeslagen vet halen.

Let wel op met een crashdiëten, want je lichaam komt mogelijk vitaminen en mineralen tekort. Ook breek je lichaam sneller spieren af, iets dat je zeker moet zien te voorkomen. Snel enkele kilo’s afvallen zal wel lukken met het komkommer dieet, maar je mag het echter niet te lang volhouden.

Beter neem je het komkommer dieet als basis en past je voedingspatroon hier gedeeltelijk op aan. Zo kun je gedoseerd en blijvend afvallen.

Hoeveel kilocalorieën bevat een komkommer?

Gemiddeld heeft een man 2500 kcal en een vrouw 2000 kcal per dag nodig. Wil je afvallen, dan is het aan te raden om 500 kcal per dag minder te nemen. Bij crashdiëten neem je tot wel 1000 kcal per dag minder (soms nog meer). Je kunt je voorstellen dat dit geen gezond dieet is.

Om af te vallen moet je dus minder energie binnenkrijgen dan je verbruikt. Daarom is het belangrijk om te weten wat je dagelijks binnenkrijgt en wat je verbrandt. Een komkommer bevat zeer weinig calorieën. Per 100 g zitten er slechts 13 kcal in een komkommer. Dit is ontzettend weinig, mede daarom is het komkommer dieet zo populair.

Afvallen met het komkommer dieet

Hoe werkt dat nu eigenlijk, afvallen met het komkommer dieet?
Je eet dagelijks blokjes komkommer, een salade met komkommer en een komkommer-shake. Je kunt zelfs een soep van komkommer maken, bijna alles is mogelijk. Het originele komkommerdieet bevat alleen gerechten met deze groente, waardoor het dieet erg eenzijdig is. Maar ook hartstikke ongezond, je lichaam verzwakt hier snel van.

Daarom is de moderne versie van het komkommerdieet voorzien van extra aanvullingen.
Je kunt starten met een driedaags crashdieet, waarbij je veel komkommer en een kleine aanvulling nuttigt. Denk hierbij aan twee keer per dag een bruine boterham met mager beleg. Verder eet je niets anders dan komkommersalade of blokjes komkommer, maar je kunt er natuurlijk ook andere gerechten mee maken. Zolang je er maar niets extra’s aan toevoegt. Je mag tussendoor wel een vruchtensap drinken.

Na drie dagen moet je van dit crashdieet afstappen. Je vult het komkommerdieet nu aan met een warme maaltijd (vis of mager vlees), een soep, voldoende groenten en fruit maar ook 2-3 boterhammen. Vergeet niet om zuivel en een handje noten te nuttigen, zo krijg je voldoende voedingsstoffen binnen.
Als even snel wat afvallen je doel is, kun je dat op bovenstaande manier met het komkommer dieet voor elkaar krijgen.


Auteur: Bianca Walraven


Relevante artikelen