Hoeveel calorieën is een kilo?

Wil je afvallen? Dan is het handig wanneer je calorieën telt. Hoeveel calorieën is een kilo? Een goede vraag, want je moet namelijk wel weten hoeveel calorieën je per kilo lichaamsgewicht moet verbranden. In dit artikel lees je hier meer over. Ga jij voor een gezond gewicht?

Afvallen en vetverbranding

Hoeveel calorieën is een kilo

Afvallen lukt niet wanneer je veel eet en weinig beweegt. De vetverbranding moet op gang komen, dan pas verlies je effectief gewicht.

De eerste kilo’s die je afvalt bestaat uit vochtverlies. Dit vocht is afkomstig uit afbraak van de glycogeenvoorraad (koolhydraten). Zodra deze voorraad op is gaat je lichaam over op vetverbranding.

Dit is belangrijk om te weten, omdat veel mensen te vroeg met hun dieet stoppen. Ze zijn dan nog niet door hun glycogeenvoorraad heen, dat het lichaam razendsnel weer aanvult.

Hoeveel voorraad aan koolhydraten heb ik?

Je lichaam heeft altijd koolhydraten nodig, vergeet dat niet. Het is dan ook niet verstandig om alle koolhydraten uit een dieet te weren. Vooral de hersenen zijn afhankelijk van koolhydraten. Ben je ongetraind, dan heb je een glycogeenvoorraad van 300 tot 400 gram. Dit komt overheen met 1200 tot 1600 kcal. Getrainde mensen hebben een grotere glycogeenvoorraad, soms wel tot het dubbele. De glycogeenvoorraad wordt gebruikt bij intensief sporten, bewegen maar is ook de eerste energiebron van het lichaam.

Hoeveel calorieën is een kilo?

Wil je een kilo lichaamsgewicht verliezen dan moet je gemiddeld 7000 kilo calorieën verbranden.

Dit is ontzettend veel en het lijkt haast onmogelijk om af te vallen. Toch valt het in de praktijk wel mee. Wie driemaal per dag 20 minuten beweegt en dit 5 dagen per week doet kan wekelijks 0,5 tot 1 kilo afvallen. Hierbij is het wel belangrijk om op de voeding te letten. Dit betekent uiteraard niet meer gaan eten dan je voorheen deed, anders kom je alsnog in gewicht aan.

Meer bewegen om af te vallen

Hoeveel calorieën is een kilo wanneer ik meer beweegt? De uitkomst is hetzelfde: 7000 kilocalorieën per kilo lichaamsgewicht.

Het is vooral belangrijk dat je meer gaat bewegen. Dit hoeft niet in de sportschool te zijn, ook andere vormen van beweging zijn goed.
Pak wat vaker de fiets of wandel tijdens de werk pauze. Ook helpt het om lopend naar de winkel te gaan of de trap te nemen in plaats van de lift.

Hoeveel moet je bewegen om af te vallen? De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om dagelijks minimaal een half uur te bewegen. Meer is altijd beter, vooral wanneer je wil afvallen. Hou in dit geval een dagelijkse beweging van een uur aan. Hier vallen ook huishoudelijke klussen, tuinieren en andere vormen van beweging onder. Nee: denksport is geen beweging.:)

Veel sporten en weinig afvallen

Hoe kan het dat je veel sport maar weinig afvalt of zelfs aankomst? Doe je iets verkeerd of klopt er iets niet met het tellen van de calorieën? Zolang je op je voeding let en voldoende beweegt is er niets aan de hand. Dat je aankomt kan met spieropbouw te maken hebben. Doe je aan krachttraining, hardlopen of een andere sport dat veel van je spieren vraagt? De spieren worden sterker en groter. Omdat spieren zwaarder zijn dan vet, kun je in gewicht aankomen.

Laat je hier niet door ontmoedigen maar kijk regelmatig in de spiegel. Ziet je lichaamsverhouding er al beter uit? Dan ben je op de goede weg. Het helpt om het lichaam regelmatig op verschillende gebieden op te meten. Meet de buikomtrek, de heupomtrek, de taille, de benen en bovenarmen. Ook de nek mag je niet vergeten. Noteer de maten en houd je vorderingen bij. Eventueel kun je ook voor een vetpercentage meting gaan. Zo zie je of een dieet in combinatie met sporten of bewegen echt effectief is.

Relevante artikelen: