Heupen meten

heupen meten

Je heupen meten? Belangrijk om te weten welke broekmaat of jurk maat je hebt. Een goede pasvorm bepaalt namelijk hoe je eruit ziet de heupen meten heeft nog een belangrijk doel: bijhouden of je gewicht verliest (of aankomt).

Is er een verschil tussen taille en heupen? Ja, de taille is het smalste gedeelte van de romp en de heupen zijn juist het breedste gedeelte. De ideale taille – heup verhouding ligt op 1-0,7. Hierbij heeft de taille 0,7 maal de omtrek van de heupen.
We kunnen uiteraard niet allemaal aan dit ideaalbeeld voldoen. Laten we maar eens bekijken hoe je de heupen opmeet en wat een ideale omtrek is.

Heupen meten: zo doe je dat

Gebruik voor het opmeten van de heupen een flexibel meetlint. Dit is een meetlint dat je ook voor stoffen gebruikt. Een rolmeter (gereedschap) of liniaal is hier niet geschikt voor. Je meet altijd over het breedste gedeelte bevat je billen. Niet erboven en ook niet eronder: echt het breedste gedeelte.
Ga rechtop staan met de voeten naast elkaar. Plaats het meetlint vanaf de achterkant van de billen naar voren. Houd het meetlint horizontaal en trek dit niet te strak. Er moet een smalle vinger tussen het meetlint passen.
Let op: soms is het gedeelte net boven de heupen breder. Meet dan evengoed de heupen maar ook de taille.

Heupomtrek en gezond gewicht bepalen

Heupen meten en bepalen of je een gezond gewicht hebt? Er is niet zoiets als een gezonde heupomtrek. Wel is de taille-heupverhouding ontzettend belangrijk. Bij vrouwen ligt deze verhouding niet hoger dan 0,8 (omtrek taille is 0,8 maal de omtrek heupen). De ideale verhouding is 0,7 (wespentaille). De moderne vrouw heeft een gemiddelde heup-tailleverhouding van 0,83. Dit wordt ook wel een appelvormig figuur genoemd. Helaas ligt het appelfiguur iets boven het gezonde gemiddelde.

Heupen meten voor kleding

Wil je kleding kopen en hierdoor de heupen meten? Dit is bij de aanschaf van broeken, jurken en rokjes erg belangrijk. Te strakke kleding komt je figuur niet ten goede. Aan de andere kant moet kleding ook niet te los of te wijd zitten. Hierdoor zie je er als een zandzak uit.

Ga je kleding kopen, meet dan vooraf de heupen op. Dit is vooral handig wanneer je online iets bestelt. Maak je heupmaat iets groter. Dit doe je door tijdens het meten uit te ademen. Dit scheelt 0,5 tot 1 centimeter, maar zorgt wel voor meer pascomfort.

Kom je op halve centimeters uit, rond dan altijd naar boven af. Is je heupomtrek bijvoorbeeld 80,5 centimeter, dan wordt dit 81 centimeter. Rond niet naar onder af, omdat je hiermee waarschijnlijk te strakke kleding koopt. Kleding moet tenslotte wél lekker zitten.

Bredere heupen en een smalle taille

Wil jij ook bredere heupen en een smalle taille? Vrouwen met kinderen hebben van nature bredere heupen. Daarnaast krijg je ze door het trainen met gewichten. Goede oefeningen zijn de squat, side kick en laying hip abduction. Hiermee train je de heupspieren, waardoor de heupen breder worden.

Een smalle taille is een kwestie van afvallen. Drink voldoende water en eet kleinere maaltijden. Let goed op wat je eet: kies voor gezonde vetten, voldoende eiwitten en langzame koolhydraten. Vermijd snoep, koek, gebak en snacks. Doe ook wat oefeningen voor je taille en buik waaronder bicycle crunch of side lunge.

Wil jij je vorderingen bijhouden? De heupen meten hoort hierbij, maar ook het opmeten van de taille, bovenbenen en nek. Ga ook regelmatig op de weegschaal staan en bekijk of oefeningen en afvallen ook iets met je lichaamsgewicht doen. Houd er rekening mee dat de eerste 2 kilo gewichtsverlies uit vocht bestaat: hierna begin je vet te verbranden.


Auteur: Bianca Walraven


Wellicht vind je dit ook interessant: