Afvallen zonder sporten

Tijd om af te vallen, maar liever zonder sporten. Kan dat?
Het antwoord is kort maar krachtig: Ja! Uiteraard zul je minder snel afslanken dan wanneer je erbij zou gaan sporten, maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is. Op deze pagina lees veel nuttige tips en tricks om op gezonde wijze kilo’s te verliezen.

Voeding en bewegen

afvallen zonder sporten

Afvallen, een tegen wil en dank populair geworden woord. Niet vreemd, want vandaag de dag leidt bijna de helft (!) van alle Nederlanders aan overgewicht. Niet dat wij Hollanders daar dan zo uitzonderlijk in zijn hoor, want het speelt in de gehele wereld. Alleen in Azië schijnt men er minder vatbaar voor te zijn.

De simpele verklaring voor het feit dat we langzaam maar zeker steeds dikker worden ligt natuurlijk in onze levensstijl; we eten vaak meer dan dat we aan energie verbruiken.

Zodra je besluit dat het tijd is om wat aan de lijn te doen, weet je meestal zelf al eigenlijk wat je te doen staat; bewegen en op je voeding gaan letten.
Maar ondanks het feit dat iedereen dat wel weet, schijnt het toch niet mee te vallen dat in het dagelijks leven te implementeren.

Niet sporten, wel bewegen

Oké, sporten wil je (liever) niet, dus daar gaan we ons niet op richten. Op zich een prima insteek, want mensen die alleen maar gaan sporten om af te vallen hebben vaak moeite om het vol te houden.

Om af te vallen zul je meer calorieën moeten verbranden dan dat er binnen komen.

In plaats van streng te gaan lijnen is het zaak gezonder te eten en meer te bewegen. De truc is gedurende de dag simpelweg bewust lichamelijk actiever te zijn.

Extra beweging zonder te sporten, 10 tips

  1. Neem de trap op je werk in plaats van de lift.
  2. Parkeer de auto wat verder weg. Gewoon, een paar honderd meter extra lopen van je werk, het winkelcentrum of de school van je kind.
  3. In huis: Maak er een gewoonte van een paar extra keer per dag de trap op en neer te gaan.
  4. Neem af en toe de fiets in plaats van de auto.
  5. Ga dagelijks een ommetje fietsen.
  6. Maak iedere dag minimaal een wandelingetje (hoe langer hoe beter natuurlijk).
  7. Heb je een hond, maak deze dan blij met een extra wandeling per dag.
  8. Fysieke huishoudelijke klusjes als stofzuigen zijn prima manieren van bewegen.
  9. Ga eens een keertje zwemmen met de kids, speel een partijtje voetbal of doe een wedstrijdje.
  10. Zet de muziek op 10 en dans alsof niemand kijkt 😉

BONUSTIP:
Heb je ook van die lange telefoongesprekken? Een mooi moment om ongemerkt te bewegen. Belt die vriend(in) waarvan je weet dat het een gezellig gesprekje wordt? Doe je jas aan en ga lekker lopen terwijl je belt.

Zo zijn er natuurlijk nog talloze actieve bezigheden te vinden. Kijk in je eigen leven en je zult versteld staan wat je tegenkomt aan activiteiten die bij kunnen dragen. Want nogmaals: Je hoeft niet te sporten om af te vallen, maar bewegen helpt wel!
Bekijk hoeveel calorieën je verbrand met welke activiteit >>

Over diëten en blijvend afvallen

En wie kent het niet? Na de eerste constatering dat er eigenlijk meer vet zichtbaar op het lijf is dan wenselijk, volgt het besluit maar wat aan de lijn te gaan doen en zo rol je vaak in je eerste “dieet”. Een makkelijke manier om af te vallen zonder te hoeven sporten. Zo lijkt het…

Diëten is feitelijk niets anders dan dusdanig op je voeding letten, lees: minder eten,
dat er geen nieuw vet wordt opgeslagen.

Vaak zelfs verlies je vet en dat is precies wat we eigenlijk beogen. Het vervelende echter is dat zo’n simpele gedachte om te gaan lijnen in de praktijk toch niet zo simpel blijkt.
Na de successen van de eerste kilo’s die er in de eerste weken zo maar vanaf kunnen vliegen, volgt al snel de terugval… We nemen het lijnen weer net ietsje minder serieus gedurende de volgende weken en voor dat je het zit alles weer netjes terug waar het zat. En als je pech hebt nog meer ook. Het zal me niets verbazen als de term “jojo-effect” terug te vinden in de Dikke van Dale!

Je kunt je natuurlijk ook laten verleiden tot een van de radicale diëten die her en der aangeboden worden. Mooie beloftes vaak, maar de praktijk leert ook hier dat de kilo’s er vaak net zo snel weer aan zitten als dat ze er afvlogen. Daarnaast kun je je voorstellen dat zulks een wat minder prettig effect op je lichaam en je hormoonhuishouding heeft…

Balans afvallen en volhouden

Beter lijkt voor jezelf de keuze te maken gezond af te gaan vallen.
Niks leven op thee met crackers, of ineens 6 dagen per week urenlang aan het cardio-en te slaan. Zodra je kiest voor radicaal, ook al lijkt het gezond, wat vaak nog maar de vraag is, stuit je op het probleem van het volhouden. En die is niet zomaar te onderschatten, want deze vriend zorgt er dus voor dat het gros van de fanatiek begonnen afvallers stranden.

Om af te vallen zal je eerst een balans moeten zien te vinden tussen je eetgewoontes en je bewegingspatroon (wat overigens niet betekent dat je naar de sportschool hoeft te gaan).
Zodra die balans er is, is het:
a) goed vol te houden en dus duurzaam, en
b) een boost voor lichaam en geest.

Want vergis je niet, door simpel te kiezen voor een gezond leefpatroon, voel je je vrijwel direct ook lekkerder!

Vermijd ongezond gedrag!

Als we aan de slag gaan met ons lichaam teneinde af te vallen, is het ook zaak alert te zijn op allerlei zaken die dit proces vertragen of zelfs teniet doen. We weten allemaal dat een appel gezond is (wie leerde niet van mams: “An apple a day, keeps the doctor away”) en dat je van teveel patat dik wordt, maar er ligt meer op de loer.

Alle gedragingen die de natuurlijke balans in ons lichaam verstoren, kunnen worden aangemerkt als ongezond gedrag.
Zo kan je nog zo gezond eten en sporten, maar als je verzuimd het lichaam zijn of haar welverdiende nachtrust te geven, doe je je lichaam geen goed.

Van roken en drinken weten we allemaal dat het ongezond is, maar daarnaast werken ze ook je pogingen om af te vallen tegen. Bij alcohol vang je dus twee negatieve vliegen in 1 klap; het maakt je dik en het saboteert je vetverbranding.

Als je bezig bent met afvallen is het drinken van vruchtensappen uit pak en frisdranken (ook de light-versie) af te raden. Veel drinken wordt is essentieel, maar dan wel het liefst water of groene thee. Verse vruchtensappen zijn natuurlijk altijd goed, zij het met mate.

Stress
heeft natuurlijk ook direct invloed op je gezondheid. Is stress dan ongezond gedrag? Nou ja, het is natuurlijk een gevolg van een en ander. Vermijd stress door te zorgen voor een prettige balans tussen je werk, je nachtrust en ontspanning. Een tekort aan ontspanningsmomenten zou je dus ook kunnen aanmerken als ongezond gedrag.

Voorts is een gebrek aan hygiëne en persoonlijke verzorging een factor die, al is het maar voor je eigen gevoel van welzijn beter te vermijden is.

Conclusie: Je kunt prima afvallen zonder sporten

Je kunt op elk moment het besluit nemen het roer om te gooien en gezonder gaan leven. Is afvallen je doel? Dan zijn voeding en beweging de tools die het snelst resultaat zullen geven. Als je wilt afvallen zonder sporten, dan zal het langzamer gaan. Maar door je voeding eens goed onder de loep te nemen, plus zo veel mogelijk op natuurlijke wijze te bewegen, zul je zeker afslanken.

Relevante artikelen