Koolhydraatarme tussendoortjes

koolhydraatarme tussendoortjes

Koolhydraatarme tussendoortjes zijn niet alleen lekker, ook helpen ze bij het afvallen. Minder koolhydraten eten past namelijk binnen een koolhydraatarm dieet. Dit is de meest effectieve manier om overtollige kilo’s kwijt te raken. Op zoek naar de lekkerste koolhydraatarme tussendoortjes? Hieronder 8 lekkere snacks.

Een koolhydraatarm dieet is de ideale methode om af te vallen. Wel is het belangrijk om dagelijks een minimum hoeveelheid koolhydraten in te nemen: het lichaam heeft deze nodig. Normaal komt 50% – 70% van de benodigde energie uit koolhydraten. Bij een koolhydraatarm dieet kies je voor een percentage van 25% – 40%. Afhankelijk van het gekozen dieet heb je dagelijks 40 tot 150 gram koolhydraten per dag nodig.

8 koolhydraatarme tussendoortjes

Niets zo moeilijk als je eetpatroon aanpassen. Vooral de eerste dagen heb je veel trek in koolhydraatrijk voedsel. Het is belangrijk om hier niet aan toe te geven. Ook de rest van het dieet zul je goed op je koolhydraatinname moeten letten.

Zin in een lekker tussendoortje? Dan moet dat natuurlijk kunnen. Beperk het aantal wel tot maximaal 3 per dag.
Hier volgen 8 koolhydraatarme tussendoortjes.

Walnoten of amandelen

Een portie walnoten of amandelen levert slechts 2 gram koolhydraten op. Deze noten zijn een goede bron van eiwitten, omega 3 en vitamine D. Dit is dan ook het ideale koolhydraatarm tussendoortje voor elk moment van de dag.

Als alternatief kun je ook voor hazelnoten, cashewnoten of pistachenoten gaan. Deze noten bevatten net als de voorgaande slechts 2 gram koolhydraten per 20 gram. Ook pinda’s leveren weinig koolhydraten op, hoewel ze minder omega-3 bevatten.

Runderrookvlees

Verrassend maar waar: runderrookvlees bevat geen koolhydraten. Per 100 gram levert het 15 gram vet en 26 gram eiwitten op. Eet dus gerust een plakje runderrookvlees als tussendoortje, maar let wel op je totale calorie-inname.

Blokjes kaas

Lekker, blokjes kaas om te snacken. Wist je dat kaas slecht 1,3 gram koolhydraten per 100 gram bevat? Kaas bevat wel veel vet (33 gram) maar ook eiwitten (25 gram). Eiwitten helpen bij opbouw en behoud van spieren, dus dat is wel goed. Neem niet teveel kaasblokjes, want het is een echte calorieënbom. Per 100 gram levert dit je 402 kcal op. Dit is voornamelijk te danken aan het hoge percentage vet.

Olijven

Lekker hartig en voorzien van gezonde vetten. De onverzadigde vetten in olijven stimuleren de afbraak van vetten in vetcellen, wat dus helpt bij het afvallen. Daarnaast zo goed als vrij van koolhydraten. 100 Gram olijven bevatten 115 calorieën, dus natuurlijk niet onbeperkt snacken ;). TIP: Snij wat blokjes tomaat en/of komkommer en meng dat met de olijven.

Snijbonen of sperziebonen

Niet direct iets dat als lekkere snack bij je opkomt, maar deze bonen bevatten wel weinig koolhydraten. Met een blikje snijbonen of sperziebonen krijg je slechts 25 kcal koolhydraten binnen. Koud of warm: deze kun je altijd als tussendoortje eten.

Krijg je het niet weg, meng de bonen dan door een rauwkostsalade. Denk hierbij aan sla, tomaat en paprika. Allemaal groenten die zeer weinig koolhydraten bevatten.

Gekookt ei

Een gekookt ei bestaat uit 7 gram eiwitten en 5 gram vet. er zitten geen koolhydraten in. Een gekookt eitje is dan ook prima als koolhydraatarm tussendoortje en voorziet je lichaam ook nog eens van de benodigde eiwitten. Let wel op dat je niet teveel zout op het eitje strooit: hierdoor houd je vocht vast. Dit zie je gelijk op de weegschaal terug.

Bakje kwark

Veel eiwitten en weinig koolhydraten: een bakje kwark is een goede keuze. Wil je het lekkerder en gezonder maken, voeg dan wat noten toe. Stukjes fruit maken de kwark zoeter maar bevatten wel wat meer koolhydraten. Je kunt kiezen voor volvette kwark. Dit lijkt een vreemde keuze, maar deze bevat gezondere vetten. Als afvallen je doel is, kies dan voor de magere variant.

Geen fan van kwark? Ook yoghurt is een gezond tussendoortje. Voeg geen siroop of suiker aan de yoghurt toe, anders maak je er weer een koolhydraatrijk tussendoortje van. Dat is nu net niet de bedoeling.

Groentechips

Snak je maar een handje chips? Maak dan je eigen groentechips. Gebruik hiervoor winterpeen, aubergine, bietjes, pastinaak en wat een zoete aardappel. Schaaf de groenten zo dun mogelijk en verspreid ze over een bakplaat. Zeer licht insmeren met wat olie. Vervolgens op 180 graden gedurende 20 tot 25 minuten in de oven. Laat de groentechips even afkoelen, dan zijn ze extra knapperig. Tip: probeer het ook eens in de airfryer klaar te maken. Hoe minder olie, hoe beter.

Niet doen: groentechips uit de supermarkt kopen. Dit soort chips is niet gezonder dan gewone chips en bevat net zoveel calorieën en vet. Vanwege het hoge zout- en vetgehalte verlang je nog meer naar chips, iets dat je echt niet wil.


Auteur: Bianca Walraven


Relevante artikelen: