Afvallen met gember

afvallen met gember

Wil je met gember afvallen? Een goed idee, velen gingen je al voor. Gember helpt je namelijk bij het afvallen maar ook bij het ontgiften van het lichaam. Niet voor niets wordt deze specerij ook wel als superfood gezien. Bekijk hoe je met deze specerij afvalt.

Gember is één van de meest gebruikte specerijen in de Aziatische maar ook de Europese keuken. Het voegt extra smaak aan verschillende gerechten toe.

Gember kent verschillende toepassingen waaronder verse gember, stemgember, gember poeder, gemberthee en zelfs siroop. Daarnaast is er gemberbier en een frisdrank met deze specerij: ginger ale. Kun je met al deze soorten gember afvallen? Nee, niet met allemaal.

Hoe kun je met gember afvallen?

Gember kent verschillende gezondheidsvoordelen. Het wordt niet alleen tijdens het afvallen gebruikt maar ook vanwege de andere bijzondere eigenschappen.
Zo is van gember bekend dat het werkt tegen (zwangerschaps)misselijkheid. Ook werkt het bloeddrukverlagend. Wie bloeddrukverlagende medicijnen slikt moet wel opletten: gember heeft een wisselwerking met deze medicijnen.

Naast bovenstaande voordelen heeft gember een antioxidatieve en ontstekingsremmende werking. Bij sommige mensen helpt het tegen reuma of diabetes. Deze effecten zijn echter nog nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe zit het met gember en afvallen?
Gember heeft niet alleen een positieve werking op de stoelgang, ook versnelt het de stofwisseling waardoor je meer energie verbrandt. Mogelijk helpt het met de vetverbranding en dus het afvallen. Na het eten van gember (of drinken van gemberthee) heb je minder snel honger en zul je ook niet zomaar naar foute snacks of snoep grijpen.

Aantal calorieën in gember

Tijdens het afvallen is het belangrijk dat je niet te veel calorieën inneemt. Een dieet betekent meer energie verbranden dan er binnenkomt. Dagelijks bewegen is goed, daarnaast let je op je voeding. Soms is het nodig om calorieën te tellen: alleen zo weet je wat je dagelijks binnen krijgt.

Een stukje gemberwortel van 15 gram levert 12 kilocalorieën. Hiervan bestaat 2,4 gram uit koolhydraten, 0,1 gram vet en 0,3 gram eiwitten. Gember bevat een kleine hoeveelheid vezels en geen zout.

Gemberthee maken

Gember werkt dus positief als je wat kilo’s kwijt wilt raken, maar alleen wanneer je op je totale voedingspatroon let.

Dagelijks een tot drie kopjes gemberthee geven je een moment van rust en verminderen het hongergevoel. Het stimuleert ook nog eens de vetverbranding, dus waar wacht je op?

Maak zelf je verse gemberthee:
Snijd 5 cm van een verse gemberwortel (verkrijgbaar in de supermarkt). Kook ondertussen water en leg het gemberstukje in een theeglas. Giet hier kokend water overheen en laat het minimaal 10 minuten trekken. Het is mogelijk om de gemberwortel meerdere keren te gebruiken. Zo heb je dagelijks slechts één stukje gemberwortel nodig.

Combineer gemberthee met citroen, een stukje appel, kaneel of een beetje honing. Andere variaties zijn gemberthee met sinaasappel, munt of kardemom.

Verse gember eten

In plaats van gemberthee kun je ook afvallen met verse gember. Verwerk een beetje gember door een salade of roerbak dit in een gerecht. Het hoeft niet alleen om verse gember te gaan: je kunt ook gebruik maken van gemberpoeder. Liever geen stemgember of gekonfijte gember: dit bevat veel suiker. Gember ingelegd in azijn mag wel, dit staat zelfs in de schijf van vijf.

Lekkere en gezonde recepten zijn wortelsoep met gember, zalm of forel met gembersaus maar ook spruitjes met gember. Allemaal recepten met weinig calorieën en ook nog eens hartstikke gezond.

Afvallen met gembercapsules

Niet iedereen is dol op de smaak van gember. Er zijn gelukkig ook gembercapsules verkrijgbaar. Deze capsules zorgen voor soepele gewrichten, ondersteunen het afweersysteem en helpen bij een gezonde spijsvertering. Veel mensen die af willen vallen gebruiken dagelijks gembercapsules. Deze zijn gewoon verkrijgbaar bij drogist of apotheek, soms ook in de supermarkt. De aanbevolen dosering bedraagt 1 capsule per dag (afhankelijk van het product). Volg altijd de gebruiksaanwijzing op of in de verpakking.

Meer weten over gember? Kijk op gember.org.


Auteur: Bianca Walraven


Relevant: