Volkoren crackers: hoe gezond zijn ze?

volkoren crackers

Volkoren crackers bevatten volkoren granen, gezond en lekker. Hoe gezond zijn ze eigenlijk en passen ze ook binnen een dieet?

In dit artikel vind je naast het antwoord op deze vragen ook een recept voor het zelf maken van volkoren crackers. Natuurlijk ontvang je ook wat belegtips. Zo geniet je nog meer van je ontbijt of lunch.

De voorloper van de cracker was het scheepsbeschuit. Vanwege het krakend geluid kreeg dit product de naam cracker (dit is Engels voor kraker).

Omdat we steeds meer op de gezondheid letten zijn er verschillende merken te koop.
De bekendste merken zijn Wasa en Bolletje. De goedkopere merken zijn soms van een mindere kwaliteit, waardoor ze sneller breken. Toch bevatten ze dezelfde voedingswaarde.

Volkoren crackers als ontbijt of lunch

Crackers zijn een prima vervanger van brood of pap. Een of twee crackers als ontbijt of lunch is altijd een goede keuze. Een volkoren cracker heeft een energetisch waarde van ongeveer 38 kilocalorieën. Het bevat 7,9 gram koolhydraten, 1,1 eiwit en 0,4 gram vezels.
Wist je trouwens dat twee crackers net zoveel calorieën bevatten als één snee brood? Wil je afvallen, dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Verschillen in merken

Alvorens de eerste de beste cracker uit de supermarkt te pakken, is het goed om te weten dat de ene cracker de andere niet is. Qua smaak natuurlijk, maar ook qua voedingsstoffen. Als je bijvoorbeeld op de calorieën wilt letten bestaat er namelijk een aanzienlijk verschil per merk.

Hieronder ter vergelijk de voedingswaarden van de drie bekendste merken: Wasa, Vitalu en Bolletje.

Wasa volkoren crackerVitalu volkoren crackerBolletje Oerknäck volkoren cracker
Energie 43 Kcal55 Kcal73 Kcal
Vetten
waarvan verzadigd
0,3 gram
0,1 gram
1,5 gram
0,6 gram
2,0 gram
0,3 gram
Koolhydraten
waarvan suikers
7,8 gram
0,2 gram
8,3 gram
0,3 gram
10 gram
0,5 gram
Eiwitten1,2 gram1,5 gram2,6 gram
Vezels 2,6 gram1 gram1,9 gram
Zout0,13 gram0,23 gram0,15 gram

Conclusie: Als je bovenstaande drie merken vergelijkt, dan is de volkoren cracker van Wasa de gezondste keuze; minste calorieën, minste koolhydraten, minste vetten en de meeste vezels per cracker. Of het ook de lekkerste is, mag je zelf bepalen. 😉

Zelf volkoren crackers maken: recept

Je kunt natuurlijk kant-en-klare volkoren crackers kopen, maar waarom zou je deze niet zelf maken? Zo bepaal je zelf de ingrediënten en ben je ook nog eens op een leuke manier met je ontbijt of lunch bezig.

Ingrediënten

  • 125 gram volkoren meel
  • 125 gram havermout
  • 50 gram sesamzaad
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 10 gram lijnzaad
  • 200 milliliter water
  • 45 milliliter yoghurt

Bereidingswijze
Verwarm de oven op 250 graden voor en leg bakpapier op een bakplaat. Meng bovenstaande ingrediënten goed door elkaar en laat dit 10 minuten rusten. Bestrijk de bakplaat met het mengsel en drukt dit goed aan. Schuif de bakplaat in de oven en bak het gedurende 5 minuten. Snijd het plakkaat met een pizzasnijder of scherp mes in stukken. Bak het nu nog eens 15 tot 20 minuten op 200 graden.

Tip: kijk tussendoor of de crackers knapperig genoeg zijn en keer ze desgewenst om. Bewaar de zelfgemaakte volkoren crackers in een luchtdichte verpakking.

Ontbijt of lunch met crackers: 5x belegtips

Een plakje kaas of kipfilet op je cracker is lekker en voedzaam. Wil je een keer afwisselen? Bekijk hieronder 5 lekkere tips:

Hüttenkäse met ananas
Besmeer een cracker met hüttenkäse en leg hier verse stukjes ananas op. Ananasstukjes uit blik mag ook, maar deze bevatten wél veel suiker.

Pindakaas met stukjes banaan of appel
Kies voor suikervrije oftewel pure pindakaas. Smeer dit op de cracker en leg hier stukjes banaan of appel bovenop.

Eiersalade met bieslook
Maak zelf verse eiersalade: gebruik halfvolle tot light mayonaise.

Geitenkaas met noten
Verse noten zelf branden (in de oven) en samen met geitenkaas op een volkoren cracker: hoe lekker is dat?

Roomkaas met avocado
Eigengemaakte roomkaas is lekker, maar je kunt dit ook kant-en-klaar kopen.

Probeer ook eens te combineren met groenten en fruit zoals komkommer, wortel, tomaat en aardbei. Er zijn zoveel variaties mogelijk!


Auteur: Bianca Walraven


Wellicht ook interessant