Vezelrijk ontbijt: een goede start van de dag

vezelrijk ontbijt

Begin je dag goed met een vezelrijk ontbijt.
Vezels dragen bij aan een gezonde darmflora en een goede spijsvertering. Ze voorkomen verstoppingen en verminderen het risico op bepaalde ernstige ziekten.

Met de lekkerste ontbijtjes vol vezels start je je de dag sterk en kom je de dag prima door!
Bekijk onze zeven ontbijttips en kijk welke jij jezelf (plus gezin) morgen misschien wel voorschotelt.

Vezels of voedingsvezels vind je in volkorenbrood, aardappelen, groente en fruit. Het zit ook in peulvruchten, noten en ontbijtgranen. Wissel zoveel mogelijk af en eet vezels uit verschillende voedingsmiddelen. Aangeraden wordt om dagelijks 30 tot 40 gram voedingsvezels tot je te nemen.

Vezels leveren geen tot een beetje energie. Ze worden omgezet in bepaalde vetzuren. Voedingsvezels zijn ook belangrijk om de darmwerking soepel te houden.
Daarnaast verlagen ze het LDL-cholesterol, wat weer goed voor de bloedvaten is. Hiermee verlaag je de kans op hart- en vaatziekten, darmziekten en bepaalde vormen van kanker.

Gezond ontbijten en afvallen

‘Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag’, je hebt het vast al eens gehoord. Toch is het ook de maaltijd die het vaakst wordt overgeslagen vandaag de dag.
Geen trek en daarnaast vaak haast; misschien een kopje koffie in de auto en even snel een krentenbol…
Een gemiste kans, want met een goed ontbijt voorzie je jezelf van de broodnodige energie om de dag goed en scherp te starten.

Het helpt je spijsvertering op gang komen en zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel, hetgeen voorkomt dat je verderop op de dag steeds de neiging tot snoepen hebt.
Zeker als je probeert af te vallen is dat een fijne bijkomstigheid.

Een vezelrijk ontbijt zorgt voor een verzadigd gevoel, voorkomt vreetbuien en past daardoor uitstekend in een gezond dieet.

7x vezelrijk ontbijt tips

Begin elke dag met een vezelrijk ontbijt. Dit geeft je een vol gevoel, waardoor je later minder gaat snacken.
Bovendien weet je zo zeker dat je voldoende vezels binnenkrijgt.
Hieronder 7x een verrassend lekker en vezelrijk ontbijt:

1. Magere yoghurt met muesli en fruit

Neem een kommetje magere yoghurt. Meng dit met muesli en verse stukjes fruit (aardbei, appel, banaan of bessen). Dit ontbijt levert ongeveer 7 gram vezels.

2. Havermoutpap met rozijnen en noten

Hou je van havermout? Maak een diep bord havermoutpap klaar; hiervoor gebruik je halfvolle of magere melk en havermout. Strooi hier wat rozijnen en gehakte noten overheen. Met dit ontbijt krijg je maar liefst 9 gram aan voedingsvezels binnen.

3. Yoghurt met zelfgemaakte granola

Voor zelfgemaakte granola heb je havervlokken, gemengde noten en zaden of pitten nodig. Meng dit door elkaar en rooster het een kwartier in de oven (170 graden) en laat afkoelen. Voeg dit aan magere yoghurt toe. Voor extra smaak kies je voor vers fruit of gedroogde vruchten. Goed voor ongeveer 9 gram aan vezels.

4. Volkorenbrood met kipfilet

Neem twee sneetjes volkorenbrood en beleg dit met kipfilet en plakjes tomaat. Dit vezelrijk ontbijt voorziet je van 7 gram vezels.

5. Mini pannenkoekjes

Hoe leuk is het om zelf pannenkoekjes te bakken: vooral leuk voor de kids. Bovendien krijgen ze zo ook voldoende vezels binnen.
Gebruik voor het beslag voor de helft bloem en de andere helft volkorenmeel; hier zitten meer vezels in. Beleg de mini pannenkoekjes met banaan of andere stukjes vers fruit. Wat een traktatie zo vroeg op de ochtend!

6. Mueslibol met pindakaas en banaan

Pindakaas en banaan is altijd een goede combinatie: lekker en gezond. Kies hierbij wel voor pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout. Neem een mueslibol en beleg deze met pindakaas en wat plakjes banaan. Je kunt er eventueel ook wat extra ongezouten pinda’s aan toevoegen. Ook dit ontbijt bevat ongeveer 8 gram vezels.

7. Bananenbrood zonder suiker

Maak je eigen suikervrije bananenbrood voorzien van langzame koolhydraten en vezels.
Dit brood bestaat uit 100 gram amandelmeel, 50 gram havermeel, 50 gram ongebrande noten, 3 bananen en 50 gram dadels. Je hebt ook nog 3 eieren en 1,5 theelepel bakpoeder nodig.
Meng alles tot een glad deeg en giet het in een cakevorm. Het bananenbrood moet 45 minuten op 180 graden de oven.

Wellicht ook leuk om te lezen:


Auteur: Bianca Walraven