Taille meten

taille meten

Door het meten van de taille weet je hoe het met jouw gezondheid staat. Dit is namelijk een goede graadmeter om de verhouding lengte-lichaamsgewicht te meten. Ben je te zwaar voor je lengte of valt het wel mee? Ontdek hoe je de taille (middelomtrek) op de juiste manier meet.

BMI staat voor Body Mass Index. Dit is een goede richtlijn om te bekijken of je op gewicht bent. Voor het berekenen van je BMI heb je een speciale formule nodig: lichaamsgewicht in kg gedeeld door lengte in het kwadraat.

Een BMI waarde van 18.5 – 25 betekent dat je een gezond gewicht hebt. Lager dan 18.5 is ondergewicht en boven de 25 heb je te maken met overgewicht. Voor Aziatische mensen en 70-plussers maar ook voor jeugdige gelden afwijkende waarden.

Waarom de taille meten?

De Body Mass Index is een richtlijn en geeft niet 100% aan of je gezondheidsrisico’s loopt. Iemand kan een gezonde BMI hebben maar toch teveel buikvet (visceraal vet) met zich meedragen. Van buikvet is bekend dat het de risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker verhoogt.

Door het meten van de taille wordt duidelijk of er veel of weinig buikvet aanwezig is. Het is tevens handig om progressie van resultaten bij te houden (bijvoorbeeld als je aan het afvallen bent).

Het opmeten van de taille

Voor het meten van de taille heb je een flexibel meetlint nodig. Het is belangrijk om het smalste gedeelte van de middel op te meten. Dit gedeelte vind je tussen de bovenkant van de heup en de onderkant van de ribbenkast, zo ongeveer ter hoogte van de navel.

Ga rechtop staan en neem een ontspannen houding aan. Het is niet de bedoeling dat je de adem inhoudt. Breng het meetlint om de taille en sluit dit aan op het moment dat je uitademt. Trek het meetlint niet te strak maar houd hem ook niet te los.

Wat is een goede middelomtrek?

Het zal je verbazen, maar veel mensen met een gezond BMI hebben toch teveel buikvet. Dit is een gezonde middelomtrek:

  • Vrouwen: minder dan 80 cm
  • Mannen: minder dan 94 centimeter

Wanneer is er sprake van een te grote middelomtrek met een verhoogd risico op ziekten?
Je loopt een matig verhoogd risico wanneer de taille een grootte heeft van 80 – 88 cm (vrouwen) of 94 – 102 cm (mannen). Zit je hierboven, dan loop je ernstig verhoogd risico op verschillende ziekten.

Taille meten zonder meetlint

De maten opmeten is soms nodig voor de aanschaf van kleding. Zo wordt er vaker naar de taillemaat gevraagd of vind je deze in een maattabel terug. Sta je in de winkel, moet je ineens je taille meten. Hoe kun je de taille meten zonder meetlint? Probeer een stuk touw of ander flexibel materiaal te bemachtigen en markeer dit om de 10 of 20 cm. om je een idee te geven: een briefje van €5 heeft een lengte van 12 centimeter en een A4 papier een lengte van 29,7 centimeter.
Gebruik nu het touw voor het opmeten van de taille. Je natuurlijk ook gewoon de verkoopster om een meetlint vragen.:)

Taille meten voor broek over jeans

Wil je een broek of jeans online kopen? Dan is het belangrijk dat je de taillemaat weet. Neem een broek uit je kledingkast die jou goed past. Leg de broek plat op de grond neer en strijk eventueel de stof glad. Meet met een meetlint de taille van de broek op. Dit doe je aan de bovenkant (tailleband). Meet van links naar rechts en vermenigvuldig dit getal met 2: dit is je taillemaat.
Wil jij het helemaal goed doen, meet dan ook de heupwijdte en de beenlengte op.

Tip: de taillemaat meten ten behoeve van een broek of jeans doe je het liefst bij twee tot drie verschillende goed passende broeken. Hieruit volgt je gemiddelde taillemaat.


Auteur: Bianca Walraven


Wellicht ook interessant: