Afvallen met laxeermiddelen?

Afvallen met een laxeermiddel lijkt zo doeltreffend, maar is het dat ook? Laxeermiddelen maken de ontlasting dunner waardoor je dit sneller kwijtraakt. Na gebruik houd je er een leeg gevoel aan over en geeft de weegschaal een lager gewicht aan. Is dit ook een bewezen effectieve methode van afvallen?

De werking van laxeermiddelen

afvallen met laxeermiddelen
AFVALLEN MET LAXEERMIDDEL???

Laxeermiddelen zijn bedoeld bij obstipatie (verstopping), waarbij de ontlasting te ver is ingedroogd. De werkzame stoffen maken de ontlasting dunner, waardoor dit gemakkelijker het lichaam verlaat.

Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen, allen met hun eigen werking. Zo trekken contactlaxeermiddelen vloeistof in de dikke darm aan, terwijl volumevergrotende laxeermiddelen water vasthouden.

Laxeermiddelen zijn vrij verkrijgbaar bij drogist of apotheek. De zwaardere laxeermiddelen zijn op recept verkrijgbaar (huisarts). Deze middelen dienen ter behandeling van obstipatie of een moeilijke stoelgang. Ze zijn niet bedoeld om mee af te vallen.

Hoe effectief zijn laxeermiddelen om af te vallen?

Laxeermiddel gebruiken om af te vallen heeft totaal geen effect. Deze middelen legen de darmen en voeren hierbij vocht af. Het grote vochtverlies is zichtbaar op de weegschaal: dit scheelt soms wel 1 tot 2 kilo. Het gaat hier echter alleen om vochtverlies, geen vetverbranding. Voedingsstoffen zijn immers al door het lichaam opgenomen en zitten niet meer in de ontlasting. Het lichaam zal het vochttekort zo snel mogelijk willen aanvullen, waardoor de weegschaal weer hetzelfde gewicht als voorheen aangeeft.

De risico’s: ernstige uitdroging

Vooral jonge meisjes of mensen met anorexia of boulimia gebruiken een laxeermiddel voor het afvallen. Veelvuldig gebruik van laxeermiddelen brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo bestaat er een kans op ernstige uitdroging, omdat het lichaam het vocht niet krijgt aangevuld. Bij uitdroging treden de volgende verschijnselen op:

  • Dorstgevoel of droge mond
  • Weinig plassen
  • Donkergele urine
  • Hoofdpijn

Bij ernstige uitdroging komen de volgende symptomen voor:

  • Sufheid en lusteloosheid
  • Onregelmatige of snelle ademhaling en hartslag
  • Flauwvallen
  • Ogen liggen dieper in hun kassen
  • Koude armen en benen

Bij milde uitdroging is het belangrijk om voldoende te drinken. Bouillon en limonade helpen om suikers en zouten aan te vullen. Een goed alternatief is ORS, dat de benodigde suikers en zouten bevat.
Bij ernstige uitdroging direct een arts waarschuwen. Stop het gebruik van laxeermiddelen.

Geen laxeermiddelen maar afslankpillen

Wil je met een laxeermiddel afvallen? Geen goede keuze. Het heeft geen effect en vergroot het risico op uitdroging en hiermee complicaties.

Wil je toch iets van pillen gebruiken, probeer dan eens afslankpillen. Veel afslankpillen of afvalpillen bevatten stoffen die het hongergevoel onderdrukken of de vetverbranding stimuleren. Afslankpillen kunnen bijdragen tijdens het afvallen maar zijn geen wondermiddel. Effectief afvallen doe je door een gezonde levensstijl dat bestaat uit voldoende beweging of sporten en een juist voedingspatroon.

Het gebruik van afslankthee

Let ook met afslankthee, dit bevat verschillende stoffen waaronder ook vaak laxerende middelen. Afslankthee versnelt je stoelgang maar je verliest ook meer vocht. Het is daarom niet aan te raden om gebruik te maken van afslankthee. Nuttig liever groene thee: gezonder en het stimuleert de vetverbranding. Bovendien bevat groene thee belangrijke antioxidanten.

Laxeermiddel (afvallen) en anorexia

Afvallen met een laxeermiddel het komt vaker bij anorexiapatiënten voor. Anorexia nervosa is een eetstoornis en valt onder de psychische aandoeningen. Patiënten eten zeer weinig met als doel een sterke vermagering. Er ontstaat op de lange deur een ondergewicht van 15 tot 30%, soms zelfs nog meer. Anorexia nervosa heeft diverse gevolgen waaronder depressiviteit, minder sociale contacten, vermoeidheid en opgezette lichaamsdelen (vocht vasthouden). Er ontstaat een tekort aan ijzer en kalium, wat zelfs tot een hartstilstand kan lijden. Ook botontkalking komt vaker voor.

Anorexia vraagt om een specialistische behandeling. Hierbij is het belangrijk dat het braken en laxeren (met een laxeermiddel) stopt. Daarnaast moet de patiënt aansterken en weer op een normaal gewicht komen. In de meeste gevallen herstelt het lichaam goed, hoewel er altijd klachten achter kunnen blijven.


Auteur: Bianca Walraven


Wellicht ook interessant: