Zwaarder na sporten

Je sport veel maar je valt niet af. Sterker nog: je bent zwaarder na het sporten. Hoe kan dat en wat moet je doen? In dit artikel lees je alles over gewichtstoename voor, tijdens en na het sporten.

Help, ik ben zwaarder na het sporten!

zwaarder na sporten

Elke dag op de weegschaal staan levert soms grote gewichtsverschillen op. Zo kan het best dat je na een avondje uit eten plots 2 kilo zwaarder bent. Is dat vet? Nee, dat is de koolhydraatreserve inclusief vocht.

Nog zoiets: na het sporten weeg je meer. Je zou van sporten toch juist af moeten vallen? In principe wel, maar de gewichtstoename na het sporten is eenvoudig te verklaren.

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat je na een avondje uit eten koolhydraten en vocht opslaat.
Bij sporten gebeurt een vergelijkbaar iets: je slaat vocht op. Tijdens het sporten ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Dit is niet verkeerd, omdat deze spieren na het herstel sterker zijn. Om de spieren snel te laten herstellen pompt je lichaam vloeistof naar de spieren toe. Dit houdt in dat je lichaam extra vocht vasthoudt, en dat zie je terug op de weegschaal.

Waarom een glycogeenvoorraad belangrijk is

Tijdens inspanning (sport) heeft het lichaam energie nodig. Spieren krijgen de benodigde energie uit de glycogeenvoorraad. Het lichaam is in staat om ruim 517 gram glucose op te slaan. Dit komt overheen met 2000 kcal. Zonder glycogeenvoorraad is het niet mogelijk om langdurig of intensieve inspanning te verrichten.

Hoe zit het met de glycogeenvoorraad na het sporten? Deze is gedeeltelijk of misschien wel helemaal opgebruikt. Na 4 uur trainen is de voorraad met 65 tot 70% geslonken. Het is belangrijk om de voorraad na het sporten weer aan te vullen. Bij een dag rust na het sporten maakt het niet zoveel uit wanneer deze aanvulling plaatsvindt: direct of na enkele uren.

Moet je binnen 24 uur opnieuw trainen, dan is het belangrijk om na het sporten direct koolhydraten in te nemen.

Grotere glycogeenvoorraad door sporten

Wist je dat je lichaam de glycogeenvoorraad vergroot wanneer je regelmatig sport? Dit komt omdat je lichaam het sein krijgt dat je vaker glycogeen nodig hebt. Als gevolg hiervan vindt er een grotere opslag plaats. Elke gram glycogeen gaat samen met 2 tot 3 gram vocht. Meer glycogeen opslaan betekent dus ook meer vocht opslaan, waardoor je zwaarder wordt. Sporten kan je zwaarder maken, maar dit komt alleen door vocht. Het is geen vet dat je op slaat.

Doe je aan krachttraining? Spieren wegen ook zwaarder dan vet. Wanneer je vet verliest en de spiermassa neemt toe, betekent dit dat je in gewicht aankomt.

Moet ik de weegschaal geloven?

Je hoeft de weegschaal niet op zijn blauwe ogen (of display) te geloven. Lichaamsgewicht zegt ook niet alles. Je weet nu immers dat je bij intensief sporten vocht opslaat of een grotere spiermassa krijgt. De weegschaal zal hierdoor een hoger getal laten zien.
Belangrijker is om naar de lichaamsverhouding te kijken. Meet regelmatig de omtrek van buik, heup, bovenbeen en nek. Via de lichaamsomtrek krijg je een beter beeld van je vorderingen.

Een body analyse weegschaal

Heb je al eens van een body analyse weegschaal gehoord? Dit is een weegschaal die niet alleen je gewicht maar ook je spierpercentage en vetpercentage vastlegt. Ook het vochtpercentage wordt nauwkeurig bijgehouden. De betere weegschalen laten de meetresultaten in een app op je smartphone zien. Zo kun je zelf je voortgang bijhouden.

Een body analyse weegschaal is heel handig wanneer je regelmatig sport. Zwaarder na het sporten is niet langer een probleem wanneer je ziet waar het gewicht vandaan komt.
Wil je alles exact opmeten, laat dan af en toe een meting door een sportinstructeur doen. Voor intensieve sporters is het aan te raden om dit minimaal 2 x per jaar te laten doen.


Auteur: Bianca Walraven


Wellicht ook interessant