Spirulina om af te vallen, werkt het echt?

Spirulina is een voedingssupplement dat afkomstig is van spiraalvormige bacteriën. Spirulina en afvallen, je hoort er veel over. Velen vragen zich af of deze bacterie kan helpen bij het afvallen. Wil je graag gewicht verliezen? Bekijk of dit voedingssupplement echt werkt.

Bacterie in tabletvorm

spirulina en afvallen

Het lijkt vreemd om een bacteriën tabletvorm te verkopen, maar spirulina wordt al heel lang gebruikt. Het gaat hier om blauwgroene spiraalvormige bacteriën die van nature in mineraalrijke zoutwatermeren voorkomen. Je treft deze bacterie voornamelijk in Oost- en Centraal-Afrika maar ook in Mexico aan.

Spirulina wordt gekweekt om deze in tabletvorm of moeder vorm te verkopen. Spirulina is namelijk rijk aan verschillende vitaminen, mineralen, eiwitten en aminozuren.

De gezondheidsvoordelen van spirulina

Van spirulina is bekend dat het ontgiftende eigenschappen heeft, wat te danken is aan de aanwezigheid van bladgroen. Het heeft een positief effect op het slechte cholesterol (LDL) en werkt schimmelwerend. Bovendien zou spirulina een beschermende werking op de lever hebben, met name bij hepatitis-C-patiënten.

Spirulina en afvallen

Kun je met spirulina afvallen?
Dankzij het hoge gehalte aan eiwitten stimuleert spirulina tijdens het afvallen. Dit komt omdat dit product een hoge verzadiging met zich meebrengt, waardoor je minder snel geneigd bent om veel te eten.
Het beste is wanneer je dit 15-30 minuten voor de maaltijd inneemt. Je zult merken dat je minder honger hebt.

Neem de tablet of het poeder niet vlak voor de maaltijd in, anders is er weinig effect en ga je alsnog teveel eten.
Neem je spirulina na de maaltijd in, dan heeft het helemaal geen effect en kun je er soms misselijk van worden.

Extra energie dankzij spirulina

Het mooie van spirulina is dat je extra energie geeft. Hierdoor ben je beter in staat om te bewegen of te sporten. Dit is goed voor je, want zo verbrand je meer vet. Bovendien bouw je dankzij bepaalde sporten of krachttraining meer spierweefsel op. Het voordeel hiervan is dat je stofwisseling omhoog gaat, zelfs in rust. Beweeg dagelijks minimaal een half uur per dag of ga minstens een keer per week sporten.

De risico’s van spirulina

Het is niet aan te raden om spirulina gedurende een lange tijd of in hoge doseringen te gebruiken. Dit komt omdat het product ook wel wat nadelen kent. In sommige gevallen brengt het zelfs gezondheidsrisico’s met zich mee.

In spirulina zit over het algemeen een hoge concentratie zware metalen zoals lood en kwik, arseen en cadmium. Dit komt doordat de bacteriën deze metalen aan zich bindt, waardoor de metalen aanwezig blijven. Zware metalen zijn nooit goed voor de gezondheid. Ook blijkt dat spirulina vaak de giftige stof microsystine bevat. Dit is een stof die ook in blauwalgen voorkomt en voor de mens zeer giftig is.

Gebruik je medicatie, hou er dan rekening mee dat spirulina dit negatief kan beïnvloeden. Het gaat hier voornamelijk om bloedverdunners en medicatie tegen auto-immuunziekten. Wil je afvallen met spirulina en gebruik je medicatie, vraag dan eerst de arts om advies.

Verder is het advies om spirulina niet te lang achter elkaar te gebruiken. Ervaar je gezondheidsklachten of helpt het niet tijdens het afvallen, stop dan met het gebruik van spirulina.

Conclusie

Spirulina is een gezonde toevoeging aan ieder dieet en kan dus enigszins bijdragen aan het proces van afvallen. Sport je regelmatig, dan is het prima supplement voor je lichaam en energievoorziening. Echter, afvallen doe je vooral door te bewegen en gezond (en minder) te eten. Het tot je nemen van spirulina alleen zal je niet doen afslanken.


Auteur: Bianca Walraven


Wellicht ook interessant