Buikvet verbranden en afvallen

buikvet verbranden

Wordt die buik steeds ronder en groter? Tijd om dat buikvet te gaan verbranden. In dit artikel lees je alles over hoe je dit het beste kunt doen en hoe je dit ook volhoudt.

Met name wanneer de zomer weer voor de deur staat, begint dit item weer op te borrelen. Al is het voor velen een dagelijks een op eentje op het moment van aankleden. Het buikje oogt gewoon, laten we zeggen, minder appetijtelijk.

Als de eerste vetophopingen binnen sluipen (met recht sluipen, want het is nooit van de ene op de andere dag…), dan is vaak de buik het eerste aan de beurt. Niet zo prettig, want naast het weinig aantrekkelijke aangezicht bestaat er een duidelijk verband tussen buikvet en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Buikvet is dus ronduit ongezond

Van overgewicht weten de meeste mensen wel dat het slecht voor je lichaam is. Maar ook mensen die een redelijk slank voorkomen hebben, maar wel het nodige vet in de buikholte, lopen verhoogd risico op dergelijke gezondheidsproblemen.
Jammer genoeg is de buik veelal de eerste plek waar overtollig vet wordt opgeslagen. Plus ook nog eens een van de moeilijkste plekken om het er weer af te krijgen!
Reden genoeg dus om bij de constatering van vetophopingen toch maar tot actie over te gaan dus. Aan de slag met het verbranden van dat buikvet!

Kom in beweging!

Het is een fabeltje dat je van je buikvet afkomt door alleen maar sit-ups of andere buikspieroefeningen te doen

Hierdoor worden wel je buikspieren getraind, wat natuurlijk altijd goed is, maar dat is helaas niet voldoende. Bovenop die mooi getrainde spieren ligt namelijk die verafschuwde vetlaag.

Belangrijker is het verbrandingsproces op gang te brengen. Het lichaam zal in beweging moeten komen. De hartslag moet verhoogt worden om die verbranding in gang te zetten. En hoe langer die verhoogde hartslag aanhoudt, hoe meer kcal er verbranden (en dus vet). Want eerst worden de calorieën uit de koolhydraten verbrandt, en daarna pas begint de vetverbranding.

Cardio en krachttraining

Cardiotraining (hardlopen, fietsen, roeien, groepslessen op de sportschool) zorgen voor die verhoogde hartslag en zijn dus essentieel om vet te verbranden. Je kunt hier naar hartelust in afwisselen en ook de intensiteit kun je aanpassen naar eigen voorkeur.

Daarnaast is krachttraining (trainen met gewichten) een goede aanvulling. Wees niet bang dat je opeens super gespierd gaat worden, want dat gaat niet gebeuren.;) Dat is een sport apart en daar gaat jarenlange keiharde, gerichte training aan vooraf.
Groot voordeel van krachttraining is dat de verbranding die in gang wordt gezet nog lang door na de training.

Buikvet verbranden door hardlopen

Hardlopen is bijvoorbeeld een ideale manier om het buikvet aan te pakken. Immers, je hoge hartslag hou je vast gedurende langere perioden. Niet voor niets zijn de loopbanden in de fitnesscentra altijd als eerste bezet!
Hardlopen is leuk en effectiever om af te vallen dan bijvoorbeeld de fiets of hometrainer. Niks is fijner dan lekker buiten de vrijheid tegemoet te rennen, en daarbij ook nog eens de nodige kilootjes vet te verbranden. Je zult je al heel snel fitter voelen en merken dat ook je conditie verbetert.

Met hardlopen worden gemiddeld 10 calorieën per minuut verbrand.
Als blijkt dat je echt gegrepen wordt door het hardlopen, kun door dagelijks 30 tot 40 minuten hard te lopen, al genoeg calorieën verbranden om wekelijks 1 tot 2 kilo te kunnen afvallen. Je kunt je voorstellen dat dit, als je het een tijd lang volhoudt, een flinke gewichtsafname betekent!

Bijkomend voordeel van hardlopen: Je gebruikt ook nog eens continu je buikspieren

Combineer het lopen met af en toe wat buikspieroefeningen en zie wat gebeurt…
Kortom, ga lekker de weg op, of de loopband op, zet je lichaam in beweging en lopen maar. Resultaat verzekerd!

Buikvet verbranden door te fietsen

Fietsen is ook een goede manier om het proces van verbranding in gang te zetten.
Uiteraard is er een verschil tussen normaal fietsen en intensief fietsen, wat meer op een training lijkt. Beide dragen bij, al zal je (buik)vet bij de intensieve variant natuurlijk sneller verbranden.

Intensief fietsen is rijden met en het afwisselen van verschillende hoge snelheden. Het woord zegt het al, intensief, dus verhoogde inspanning. Je zult merken dat bij intensief fietsen het effect snel voelbaar en zichtbaar is. Intensieve inspanning leidt nu eenmaal tot intensieve verbranding.
Net als bij hardlopen kun je ervoor kiezen om lekker buiten te fietsen of binnen in huis of in de sportschool op een hometrainer.

Sporten + calorie-inname beperken = buikvet verbranden

Bewegen is verbranden. En of dat dus in de sportschool op de crosstrainer, buiten op de fiets of in het zwembad is, alle soorten zijn goed!

Teneinde maximaal resultaat uit je inspanningen te halen is het natuurlijk van belang dat ook je voedingspatroon onder de loep genomen wordt.
Ga eens na hoeveel calorieën je per dag inneemt. Met het tellen van de dagelijkse ingenomen calorieën zorg je voor duidelijkheid omtrent de energie die het lichaam binnenkomt.
Het sporten zorgt er daarnaast voor dat deze energie weer verbrand wordt. Door de juiste combinatie tussen deze twee te vinden, zul je zowel op korte als op lange termijn veel vet gaat verbranden en dus flink afvallen.

Sporten volhouden

Als vet verbranden, afvallen en dat buikje wegwerken echt je doel is,
is volhouden het belangrijkst!

Te hard van stapel lopen is vaak niet verstandig. Want het is leuk om de eerste drie weken elke dag te gaan sporten, maar als daarna de lol eraf is, is het feitelijk bijna voor niets geweest.

Belangrijk is het om het langzaamaan op te bouwen. Begin met een keer of drie in de week, en als je merkt dat het naar meer smaak, kun je het natuurlijk makkelijk opvoeren. Je spieren zullen ook moeten wennen aan de arbeid die ze moeten verrichten.

Als je (buik)vet wil kwijtraken schuilt hierin zowel een gevaar als een uitkomst. Het is niet verstandig om “dan maar” uren op hard te gaan lopen of fanatiek te gaan sporten, alleen om maar af te vallen. Natuurlijk is het prima voor de verbranding, maar als je het alleen doet om, en er verders niets aan vindt, is het meestal niet lang vol te houden. Niet doen dus!

In dat geval is het beter om iets te zoeken wat je gewoon wel leuk vindt! Voorbeelden te over; zwemmen, dansen, spinning, fietsen, voetballen, tennissen, touwtje springen enzovoorts. En natuurlijk zijn ook die bekende sportschoolapparaten (roeimachine, crosstrainer, hometrainer etc.) prima, want die zijn er tenslotte voor gemaakt!

Misschien vind je dit ook interessant:


Tags: