Muntthee, hulp bij afvallen

Het aantal mensen dat met muntthee wil afvallen is sterk toegenomen. Dit komt omdat verse muntthee niet alleen gezond is, het kan ook helpen in de strijd tegen de kilo’s. Laten we samen verse muntthee maken en op een gezonde manier afvallen.

Verse of kant-en-klare muntthee

Hoe gemakkelijk is dat: kant-en-klare muntthee uit de supermarkt. Helaas is dit niet de juiste muntthee om af te vallen. Wil je echt gewicht verliezen, dan moet je verse muntthee klaarmaken. Natuurlijk vind je in dit artikel ook het recept hiervoor.

De gezondheidsvoordelen van munt

afvallen met muntthee

Munt is een vaste plant die bekend staat om zijn sterk geurende stof (menthol). Het extract van deze plant dient als smaakstof voor pepermunt en snoep, maar ook thee en tandpasta. De munt zoals je die in de supermarkt of bij de groenteboer koopt betreft vaak aramunt (groene munt). Echte pepermunt is minder goed verkrijgbaar.

Munt en ook muntthee staat bekend om een aantal gezondheidsvoordelen. Dit zijn onder andere een betere spijsvertering, een middel tegen stress maar ook goed bij een verkoudheid. Daarnaast verbetert muntthee het geheugen en de alertheid en helpt het tegen misselijkheid.

Het belangrijkste van alles: munt voorkomt dat je trek krijgt in iets zoets. Muntthee helpt dus wel degelijk bij het afvallen.

Afvallen, sporten en muntthee

Puur afvallen met muntthee werk niet: je moet hier wel wat voor doen. Ten eerste is het belangrijk dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Beweging helpt daarnaast om meer energie te verbranden, waardoor je sneller afvalt.

Een dieet volgen kan zwaar zijn. Vooral de eerste week heb je veel trek in zoete lekkernijen. Wanneer je dit niet eet krijg je al snel last van hoofdpijn. Dit is een bekend afkickverschijnselen van een verslaving aan suiker. Munt en muntthee helpt om het verlangen naar zoetigheid af te remmen.

Verse muntthee maken

verse muntthee maken

Oké, dus muntthee en afvallen zijn een goede combinatie. Koop liever geen muntthee in de supermarkt, dit soort thee bevat weinig van de muntplant. Het heeft alleen dezelfde geur en smaak maar voegt weinig aan het dieet toe. Het lekkerste (en natuurlijk het beste) is verse muntthee.

Zo maak je verse muntthee:

– Neem een paar takjes verse munt en spoel deze onder de kraan af
– Leg drie tot vijf takjes munt in een theeglas
– Giet hier kokend water overheen
– Voeg eventueel wat honing toe

De zoete honing voorkomt dat je te snel weer naar iets zoets verlangt. Je smaakpapillen zijn even tevreden, dat scheelt een hoop. Bovendien remt de muntthee de lekkere trek.

Een goed alternatief: muntthee met kardemom of sinaasappel. Voeg 10 gram gemalen kardemom aan het water toe of neem de schil van een sinaasappel. Gebruik geen vruchtvlees, hiervan gaat de thee bitter smaken. Nog een lekker alternatief: voeg een schijfje citroen aan de muntthee toe.

Muntthee zit vol antioxidanten

Tijdens het afvallen ga je vet verbranden. Dit gaat gepaard met het vrijkomen van afvalstoffen en hiermee ook vrije radicalen. Een ophoping van vrije radicalen in het lichaam kan bepaalde ziekten veroorzaken. Daarom is het tijdens een dieet zo belangrijk dat je voldoende water drinkt: dit zorgt voor een betere afvoer van afvalstoffen.

Muntthee is rijk aan antioxidanten. Van antioxidanten is bekend dat het vrije radicalen bestrijdt. Alweer een goede keuze om te kiezen voor de combinatie muntthee en afvallen.

Als ik wil afvallen. Hoeveel muntthee moet of mag ik dan drinken?

Muntthee kent geen nadelige bijwerkingen. Het maakt dan ook niet uit wanneer je hier dagelijks meerdere koppen van drinkt. Bovendien is muntthee een goede en lekkere vervanging van water, iets dat je tijdens een dieet dus voldoende moet drinken.

Het is aan te raden om muntthee tijdens en na de maaltijd te drinken: dit voorkomt dat je direct naar iets zoets grijpt. Heb je tussendoor zin in wat lekkers? Op een worteltje of stukje komkommer knabbelen helpt, maar vaak niet voldoende. Probeer de lekkere trek eens met muntthee weg te krijgen. Grote kans dat het helpt en je minder snel zondigt.


Auteur: Bianca Walraven


Relevant: