Wat zijn de beste ijzertabletten?

beste ijzertabletten

IJzer is een belangrijk mineraal en transportmiddel in ons bloed, wat bijdraagt aan de toevoer van zuurstof door je lichaam.
IJzer haal je uit voeding. Lukt dit onvoldoende, dan is een veelgehoorde klacht vermoeidheid. Het slikken van ijzertabletten ter aanvulling op je voeding is dan een goed idee.

Maar wat zijn de beste ijzertabletten, waaraan voldoen deze? In dit artikel bekijken we via onze top 3 de beste ijzertabletten die je kunt kopen zonder recept.

Wanneer heb je ijzertekort? Wat zijn de symptomen?

Zodra je merkt dat je snel moe bent, last hebt van duizelingen, kortademig wordt bij inspanningen, last hebt van hoofdpijn, oorsuizen … en zelfs hebt gevoel hebt flauw te kunnen vallen, zou het zomaar kunnen zijn dat je ijzertekort hebt.
Deze symptomen gaan niet vanzelf over, je kunt dan het beste snel een afspraak maken met je huisarts, en wellicht dat deze je een ijzerkuur voorschrijft. Je kunt het probleem niet zomaar zelf oplossen door ijzertabletten in te nemen, aangezien de waardes in je bloed eerst bepaald moeten worden. Dit artikel is dan ook niet geschikt voor personen met bloedarmoede; wij richten ons in dit artikel juist op het voorkomen van ijzertekort.

IJzertekort een vegetarisch probleem?

Sommige mensen associëren ijzertekort met een vegetarische lifestyle. Enkele veronderstelling zijn dat vegetariërs vitaminen- en mineralengebrek kunnen oplopen aangezien zij geen vlees eten. Het klopt inderdaad dat vegetariërs en ook veganisten sneller een ijzertekort kunnen ontwikkelen. Om dit te voorkomen kun je binnen een vegetarische levenswijze preventief ijzertabletten slikken, naast het eten van vleesvervangende producten.
Uiteraard speelt ijzertekort niet alleen bij vegetariërs en veganisten. Een ieder kan er mee te maken krijgen.

Welke voeding helpt ijzertekort te voorkomen?

Door het regelmatig eten van rood vlees, zoals rundvlees en lamsvlees, krijg je al zo’n 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Daarnaast komt ijzer voor in volkorenbrood, aardappels en in diverse groenten, waaronder spinazie, boerenkool en andijvie. Rood vlees is echter de belangrijkste ijzerbron verkrijgbaar uit voeding.

Tip: neem een vitamine-C supplement bij het eten van ijzerrijke voeding. Op deze wijze neemt je lichaam nog beter het ijzer op.

IJzertabletten innemen zonder recept

Vermoed jij dat je door jouw levenswijze ijzertekort zou kunnen krijgen, dan kun je ijzertabletten innemen die zonder recept verkrijgbaar zijn. De meeste multivitaminen-voedingssupplementen kennen ijzergehaltes, maar in lagere doseringen dan in ijzertabletten verwerkt zijn. Daarom nemen we in dit artikel specifiek de 3 beste ijzertabletten met je door.

Top 3 beste ijzertabletten

Hieronder lees je onze bevindingen over de, naar ons inzicht, 3 beste ijzertabletten van dit moment. Niet alleen letten wij op volwassenen, maar ook op kinderen. Juist zij moeten ook voldoende ijzer binnenkrijgen om geen schade aan hun mentale ontwikkeling en spiercoördinatie op te lopen.

1. IJzer Bisglycinaat Complex – Vitakruid

Op de eerste plaats tref je het ijzercomplex van Vitakruid. Deze gecombineerde ijzertabletten bevatten naast een stevige dosis ijzer (28 mg, 200% van de dagelijkse behoefte) nog een belangrijk mineraal, namelijk koper. Ook bevatten de tabletten vitamine C, voor een betere opname van ijzer in je bloed.

Koper is van toegevoegde waarde in dit supplement, aangezien een hoge inname van ijzer kan leiden tot een tekort aan koper. Koper is hierdoor toegevoegd zodat er geen tekort zal ontstaan en de balans juist blijft.

De ijzertabletten van Vitakruid zijn veganistisch. Dagelijks neem je 1 tot maximaal 3 supplementen. Maar let op, Vitakruid geeft zelf aan dat je beter om de dag kunt slikken. Waarom? Bijwerkingen van ijzertabletten kunnen zijn dat je last krijgt van maag- en darm ongemakken. Gebruik je dus langere tijd deze ijzertabletten van Vitakruid, slik deze dan om de dag. En, buiten bereik van kinderen houden.

Bekijk de IJzercomplex tabletten van Vitakruid >>

2. Sundt supplements ijzertabletten, 100% veganistisch

Sundt supplements zijn volledig veganistisch en komen in capsules. Fijn is dat iedere capsule ook nog eens 35% vitamine C bevat. Zo heb je geen omkijken meer naar een gelijktijdig vitamine C inname.
Iedere capsule bevat 10 mg ijzer, wat ruim 70% is van je dagelijkse behoefte. Eet je daarnaast voldoende ijzerhoudende voeding, dan zit je helemaal goed. Daarnaast bevatten de supplementen lichaamseigen stoffen, voor een nog betere opname in je lichaam.

Dagelijks neem je 1 capsule voor het avondeten. Je treft 60 capsules aan per verpakking. Houd er wel rekening mee dat dit supplement ongeschikt is voor kinderen.

Bekijk de Sundt IJzertabletten >>

3. Dagravit, multivitaminen / ijzertabletten voor tieners

Op de derde plek treffen we de multivitaminen voor kinderen in de leeftijd van 12-18 jaar van Dagravit. De hoeveelheid ijzer is keurig afgestemd op deze leeftijdsgroep, zodat er niet een te hoge of te lage opname ontstaat in het bloed. Daarnaast zitten er tal van andere belangrijke vitaminen en mineralen in, zodat er een evenwichtige samenstelling is ontstaat voor kinderen in de puberleeftijd.

Multivitaminen met ijzer zijn belangrijk voor pubers. Zij leiden steeds meer een eigen leven, waarbij je niet altijd een volledig zicht hebt op hun voedingspatroon. Krijgen zij genoeg groente en fruit binnen? Wat eten zij op de middelbare school? Je lost niet alles op met multivitaminen en toch het is een belangrijke ondersteuning op hun dagelijks voedingspatroon.

De toevoeging van ijzer ligt op 6 mg per kauwtablet. Dit is 43% van de dagelijkse behoefte. Kinderen nemen 1 kauwtablet per dag tijdens de maaltijd in. Per verpakking tref je 50 kauwtabletten. Je koopt de kauwtabletten voor zo’n 10 euro per doosje.

De beste ijzertabletten voor jou

Of je nu ijzertabletten voor jezelf of je kind(eren) wilt kopen, via onze top 3 beste ijzertabletten kom je er vast en zeker uit wat voor jou de meeste meerwaarde biedt. Ga je voor een hoge of lage dosering? Alleen jij kunt beoordelen wat de beste aanvulling op jouw voedingspatroon is.