Koolhydraatarme appeltaart

Lekker genieten van een versgebakken appeltaart maar dan wel koolhydraatarm. Dit maakt afvallen en op gewicht blijven een stuk gemakkelijker.
Bekijk het lekkerste recept voor een appeltaartje met zeer weinig koolhydraten: net even gezonder!

Wat zijn koolhydraten?

koolhydraatarme appeltaart maken

Koolhydraten vormen een belangrijke bron van energie voor je lichaam.
Er zijn verschillende soorten koolhydraten: suikers, vezels en zetmeel.
Wil je afvallen (gewichtsverlies), dan is het belangrijk om voor langzame koolhydraten te kiezen. Dit verteert het lichaam veel trager, waardoor er minder hoge pieken in de bloedsuikerspiegel ontstaan.
Langzame koolhydraten vind je in volkorenproducten, groente en fruit, yoghurt en peulvruchten.
Snelle koolhydraten zitten in snoep en koek maar ook in ijs, frisdrank en witte pasta.

Recept koolhydraatarme appeltaart

Appeltaart bevat ingrediënten als bloem (meel), appels en suiker. Van witte bloem en suiker is bekend dat het veel snelle koolhydraten bevat. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk wanneer je op dieet bent. Daarom vind je hieronder een recept koolhydraatarme appeltaart.

Dit heb je nodig:

  • 175 gram amandelmeel
  • 2 appels
  • 35 – 50 gram boter
  • 2 eieren
  • 2 theelepels Stevia (zoetstof)
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 theelepels bakpoeder

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat ondertussen de boter in een pannetje smelten. Voeg hier de eieren, het amandelmeel en bakpoeder aan toe en mix dit goed door elkaar.
Schil de appels en snijd deze kleine blokjes van. Bestrooi met kaneel en stevia en meng de appels door het beslag. Vet een kleine springvorm in en vul dit met het beslag.
Zet de springvorm in de oven: na 40 tot 50 minuten is de appeltaart klaar.

Calorieën koolhydraatarme appeltaart

Hoeveel calorieën zitten er in deze appeltaart? De gehele taart bevat 1682 kilocalorieën waarvan 45 gram suiker. Snijd je de appeltaart in 8 stukken, dan bevat een appelpunt ongeveer 206 kilocalorieën. Dit is minder dan gewone appeltaart, die 360 tot 380 kcal per punt bevat.

Appeltaart met slagroom

Hoe lekker is het om te genieten van koolhydraatarme appeltaart met slagroom? Kies altijd voor slagroom zonder suiker: dit bevat weinig koolhydraten. Vind je de smaak te flauw, voeg dan wat zoetstof aan de slagroom toe. Kant en klare slagroom uit spuitbussen bevat veel koolhydraten, laat deze liever staan.

Over de ingrediënten

Het is belangrijk om de juiste ingrediënten te verzamelen, maar waar vind je die? Stevia is een zoetstof die tot 300 keer zoeter is als gewone suiker. Het voordeel van Stevia is dat het geen calorieën bevat en hierdoor binnen een caloriearm dieet past. Stevia is als zoetstof gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar.

Amandelmeel is iets lastiger verkrijgbaar. Dit is licht verteerbare en koolhydraatarme meel met een bron van gezonde vetten en eiwitten.

Amandelmeel of amandelpoeder vind je bij de gespecialiseerde supermarkt, de notenspeciaalzaak of online. Zelf amandelmeel maken is ook mogelijk: dit bestaat uit geblancheerde amandelen (kort gekookt in water). Hierdoor laten de bruine vliesjes los. Vervolgens worden de amandelen in een hakmolen of foodprocessor fijngemalen totdat er een meel ontstaat. Dit kan overigens ook met blanke amandelen of amandelschaafsel.

Wellicht ook interessant


Auteur: Bianca Walraven