Koolhydraatarme cake

Afvallen of op je gewicht letten kan soms lastig en eentonig zijn. Met koolhydraatarme cake geniet je op een verantwoorde manier van wat lekkers. Bekijk de voedingswaarde van dit product en hoe je deze overheerlijke cake zelf maakt (recept).

Voedingswaarde koolhydraatarme cake

koolhydraatarme cake

Koolhydraten leveren energie, maar zijn niet altijd goed voor je gezondheid. Er is namelijk een groot verschil tussen snelle en langzame koolhydraten. De langzame koolhydraten zijn goed: deze breekt het lichaam langzaam af en zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft. Cake en gebak bestaat voornamelijk uit snelle koolhydraten: veel energie en weinig voedingswaarde. Bovendien stijgt hier je bloedsuikerspiegel veel te snel van, wat ook niet goed is.

Koolhydraatarme cake bevat per plakje 190 calorieën waarvan slechts 2,2 gram (langzame) koolhydraten. Verder vind je hier 17,6 gram vetten en 6,7 gram eiwitten in. Dit product past perfect binnen een koolhydraatarm dieet.

Recept cake met weinig koolhydraten

Het is niet altijd even makkelijk om koolhydraatarme cake in de winkelschappen te vinden.
Ga zelf aan de slag en maak je eigengemaakte koolhydraatarme cake.

Handig: je bepaalt zelf de ingrediënten (en hiermee de voedingswaarde en smaak). Hieronder vind je twee verrassend lekkere recepten.

Basisrecept koolhydraatarme cake

Onderstaand basisrecept is zeer geschikt voor het maken van een normale koolhydraatarme cake. Je kunt hier altijd wat extra smaak aan toevoegen door te combineren met aroma (smaakstoffen), cacaopoeder, noten en zaden.

Dit heb je nodig:

  • 160 gram amandelmeel
  • 100 gram roomkaas
  • 60 gram roomboter
  • 4 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel vanille aroma
  • Zoetstof
  • Snufje zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 175 graden voor
  2. Laat de roomboter en roomkaas in een pannetje of magnetron zacht worden
  3. Meng hier het vanille aroma, de zoetstof en de eieren doorheen
  4. Mix in een ander schaaltje het amandelmeel met het bakpoeder
  5. Voeg dit mengsel aan het beslag toe
  6. Voeg eventueel een snufje zout toe en mix alles tot een glad beslag
  7. Giet het beslag in een bakvorm
  8. Bak de cake in 35 minuten gaar
  9. Bewaar de koolhydraatarme cake in aluminiumfolie of een bewaardoos

Koolhydraatarme citroencake

Ben je ook zo dol op een frisse en zoete citroen cake? Dit recept is goed voor een lekkere citroencake met weinig koolhydraten.

Dit heb je nodig:

  • 200 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Zoetstof
  • 20 gram roomkaas (monchou)
  • 70 gram roomboter
  • 6 eieren
  • 25 milliliter citroensap
  • 1 theelepel citroenaroma

Voor de topping:

  • 100 gram roomkaas
  • Zoetstof
  • 3 eetlepels water
  • 1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze citroencake

  • Verwarm de oven op 170 graden voor
  • Breng de roomboter en monchou op kamertemperatuur en mix deze goed door elkaar
  • Voeg hier wat zoetstof aan toe
  • Meng er de eieren, het citroensap en de citroenaroma doorheen
  • Voeg nu het bakpoeder en amandelmeel toe en blijf dit goed mixen, totdat er een stevig beslag ontstaat
  • Schenk het beslag in een cakevorm
  • Bak de cake in 50 – 60 minuten gaar

Topping:

  • Meng de roomkaas, het water, de zoetstof en citroensap goed door elkaar
  • Laat de cake afkoelen en bestrijk de bovenkant met de topping

Een heerlijke koolhydraatarme citroencake om van te watertanden. Eet smakelijk!

Auteur: Bianca Walraven

Wellicht ook interessant