Hardlopen met de hond

Wil je hardlopen met je hond? Leuk en sportief voor jezelf maar ook voor je huisdier. Samen bouwen jullie de training langzaam op. Lees meer over het gebruik van een canicross gordel en waar je op moet letten.

Leeftijd van de hond

hardlopen met de hond

Nagenoeg elk ras is geschikt om mee te hardlopen, hoewel zeer kleine hondjes het tempo niet bij kunnen houden.
Let goed op de leeftijd van de hond. Het dier is minimaal 10 maanden oud en uitgegroeid, anders ontstaat er schade aan spieren en het skelet.

Honden kunnen korte sprintjes trekken maar zijn niet gebouwd op het lopen van lange afstanden. Daarom is het belangrijk om de conditie en kracht goed op te bouwen. Dit geldt niet alleen voor de hond maar ook voor jezelf, hoewel de mens meer is gebouwd voor het lopen van lange afstanden.

Laat je hond vooraf controleren door een dierenarts. Deze checkt of de hond geen gewrichtsaandoeningen, hartproblemen of andere aandoeningen heeft.

Gebruik van een canicross gordel

Binnen de bebouwde kom lopen honden aangelijnd. Buiten de bebouwde kom mag los, mits je de hond onder controle hebt.

Hardlopen met de hond is niet handig wanneer je de riem continu in je handen hebt. Een canicross gordel is de juiste oplossing. Het gaat hier om een heupgordel waarmee je de hond aanlijnt. Dankzij de speciale heupgordel wordt de druk van de trekkende hond beter verdeeld. Dit levert minder rugklachten op.

De hond zelf draagt zijn gebruikelijke niet te strak zittende halsband. Speciale hondenschoenen zijn geen aanrader, alleen bij het wandelen over rotsachtige ondergronden. Dit is echter gebied waar je niet gaat hardlopen.

Hardlopen met je hond: de start

Bouw het hardlopen langzaam op. Begin eerst met wandelingen die je steeds verder uitbreidt. Kan de hond moeiteloos een halfuur op een stevig tempo doorlopen, begin dan met een rondje hardlopen.

Start met korte stukjes van 500 meter, opbouwend naar 1 km. zorg voor een goede warming-up en cooling-down. Voor de hond betekent dit een stuk wandelen voordat je aan het hardlopen begint. Zo kan de hond voor en tijdens de training ook rondsnuffelen en zijn behoefte doen.

Trainingsschema joggen met honden

Opbouw is belangrijk, daarna is het zaak om het tempo en de afstand erin te houden. Zo ziet het gemiddelde trainingsschema eruit:

  • Week 1: dagelijkse wandeling tot een duur van 30 minuten
  • Week 2: drie keer per week 500 meter hardlopen, afgewisseld met een aantal minuten wandelen. De rest van de week alleen wandelen.
  • Week 3: drie keer per week tot 1000 meter hardlopen. Afwisselen met wandelen. 1 tot 2 x per week alleen uitlaten (geen lange wandelingen).
  • Week 4: twee tot drie keer per week 1- 2 km hardlopen, afgewisseld met rustperiodes (en wandelen). De rest van de week stevig doorwandelen of een rustige wandeling.
  • Vanaf week 5: langzaam opbouwen naar een afstand van 5 kilometer

Het lichaam moet na inspanning herstellen. Zorg daarom altijd voor voldoende rustperiodes en las twee tot drie keer per week een rustdag in. Wissel hardlopen altijd met een minuut wandelen af, zodat de hond op adem komt. Voor je eigen lichaam is dit ook beter.

Wanneer de hond het niet leuk vindt

Hardlopen met de honden is sportief, maar hoe weet je of de hond het ook leuk vindt? Bepaalde rassen doe niets liever. Denk maar eens aan herdershonden, de bordercollie, labrador retrievers en de windhonden. Alle rassen die geschikt zijn voor de jacht doen niets liever dan rennen.

Kleine hondjes blijven al snel achter of raken oververmoeid. Hun korte pootjes kunnen de lange afstanden niet aan. Een hond die steeds langzamer loopt, stilstaat of weigert bij een volgende ronde mee te gaan vindt het zeker niet leuk.

Of de hond het leuk vindt hangt het ook van het enthousiasme van de baas af. Blijf je viervoeter belonen en stimuleren. Dit doe je met behulp van je stem, een aai of iets lekkers. Let er wel voor op dat je de hond tijdens het hardlopen niet helemaal volstopt met hondenkoekjes of andere lekkernijen. Zelf eet je ook niet tijdens het hardlopen.

Extra tip: neem tijdens warme dagen altijd een fles water mee. Speciaal voor de hond is er de honden waterfles.

Wellicht ook interessant:


Auteur: Bianca Walraven