Hardlopen in de winter: zo ben je sportief bezig. Bij extreme koud of gladheid is het wel slim om de juiste route te kiezen.
Er zijn echter nog veel meer tips om goed voorbereid in de winterperiode hard te lopen. Hieronder de vijf belangrijkste tips.
In het voorjaar en zomer kom je ze overal tegen: hardlopers. Zodra het weer kouder en natter wordt vallen er veel lopers weg. De echte fanatiekelingen gaan ook in de herfst en de winter door. Kies voor een veilige route, de juiste kleding en let op je omgeving. Met onderstaande tips bereid jij je goed voor.
Tip 1: De route (parcours)
Loop jij graag door het bos of over landwegen? Houd er rekening mee dat deze paden in de herfst en winter een stuk gladder zijn. Natte herfstbladeren of een bevroren ondergrond: je glijdt gemakkelijker uit. Pas hier je route op aan.
Let ook op verlichting, vooral nu de dagen korter worden. Is jouw vertrouwde route wel goed verlicht? Een stoepje of niet goed zichtbare kuil verhoogt het risico op blessures.
Wist je dat de witte of gele strepen op de weg onder invloed van bevriezing glad worden? Ren hier bij vriesweer niet zomaar overheen.
Tip 2. Gebruik schoenen met extra profiel
Hardlopen in de winter vraagt om andere hardloopschoenen. Kies zeker voor schoenen met extra profiel. Deze geven je een stevige grip op de ondergrond: ook wanneer het glad is. Maak bovendien kortere passen en vertraag je snelheid. Mocht het erg glad zijn, dan is het soms beter om voor een snelle looppas te kiezen.
Je hardloopschoenen worden in de winter sneller nat. Zet deze echter nooit bij de verwarming te drogen: hierdoor slijten je schoenen sneller. Stop eventueel een prop krantenpapier in de schoenen. Het is nog handiger om een tweede paar hardloopschoenen te hebben. Zo kun je er altijd eentje laten drogen terwijl je het andere paar gebruikt.
Tip 3: Sportoutfit in de winter
In de zomer ren je gemakkelijk in je korte hardloopbroek en mouwloos shirtje rond. Dit is in de winter niet aan te raden, omdat je hier te snel van afkoelt. We begrijpen best dat je het tijdens het hardlopen warm krijgt. Toch is het belangrijk om je sportoutfit op de winterperiode aan te passen.
Ga voor kleding van kunststofvezels en draag meerdere laagjes over elkaar. Kleed je niet te dik aan: je moet de warmte wel kwijt kunnen.
Waait het flink? Dit brengt de gevoelstemperatuur omlaag. Zorg er bij voorkeur voor dat je op de terugweg de wind in de rug hebt. Dit zorgt er in ieder geval voor dat je niet te snel afkoelt.
Tip 4: Griep? Sla het hardlopen een keertje over
Iedereen krijgt er in de winterperiode wel eens mee te maken: de griep of verkoudheid. In principe mag je met een verkoudheid best hardlopen. Enige nadeel is dat je meer snottert, neem daarom wat zakdoekjes mee. Met griep of koorts blijf je liever thuis. Ga je toch hardlopen, dan kan dit nare gevolgen hebben. Geef je lichaam na een griep voldoende tijd om te herstellen. Ga je weer te snel op pad, dan is dit niet bevorderlijk voor je conditie en lichamelijke gezondheid.
Tip 5: Veilig de weg op in de donkere maanden
Zodra de dagen korter worden speelt veiligheid een belangrijke rol. Hardlopen in de winter betekent dan ook jezelf zichtbaar maken. Draag reflecterende kleding en maak gebruik van verlichting. Je hoeft er niet als een kerstboom bij te lopen maar een armband met ledverlichting is wel het minste dat je kunt dragen. Bevestig deze armband altijd aan je rechterarm en loop zelf aan de linkerkant van de weg. Zo zie je tegenmoet komend verkeer goed aankomen.
Voelt het onprettig om alleen in het donker hardlopen? Regel een hardloopmaatje. Samen hardlopen is niet alleen leuker maar ook nog eens een stuk veiliger.
Conclusie: Hardlopen in de winter is prima, maar wees goed voorbereid
Hou je rekening met bovenstaande tips, dan kun je prima hardlopen in de koudere maanden. Sterker nog, velen vinden het juist in deze maanden fijn om te rennen. Ook als je net start met hardlopen kun je prima van start gaan in de wintermaanden.
Iedere (duur)sporter houdt van zijn sport en de meesten werken aan een doel; betere conditie, snellere tijden etc. Wees dus wijs, be prepared en voorkom blessures en ongelukken door slechtere weersomstandigheden!
Wellicht ook interessant
Auteur: Bianca Walraven