Buikspieren trainen met touwtje springen

buikspieren trainen touwtje springen

Buikspieren trainen met saaie sit-ups?
Niet nodig, ook touwtje springen is een effectieve methode. Je traint niet alleen de buikspieren maar ook de beenspieren, armspieren, balans en uithoudingsvermogen.

Touwtje springen is een intensieve sport. Je verbrandt er ontzettend veel calorieën mee; wel drie keer zoveel als met rustig fietsen en twee keer zoveel als gebruik van de crosstrainer. Alleen met bijvoorbeeld handbal en wielrennen verbruik je meer calorieën.

Dit laat zien waarom touwtjespringen een effectieve manier is om af te vallen. Het verlaagt het vetpercentage en vermindert buikvet. En precies dat is waar je naar op zoek bent om zichtbaar strakke buikspieren te krijgen.

Touwtjespringen, calorieën verbranden en buikspieren trainen

Train je met touwtje springen ook de buikspieren? Jazeker! Je kunt dat ook voelen als je springt; de buikspieren spannen zich continu aan.
Doordat je veel calorieën verbrandt met touwtje springen, verbrand je vet en minder vet maakt de (buik)spieren beter zichtbaar.

Een sixpack krijg je dus niet alleen door je voornamelijk op de buikspieren te richten, zorg vooral dat je het vet eromheen weg traint.

En precies daarom is touwtje springen ideaal; je verbrandt veel en traint tegelijkertijd je buik- en ook andere spieren. Armen, billen, kuiten: alles wordt sterker. Je hoeft dus geen dagelijkse sit-ups te doen. Wissel deze basistraining gewoon met touwtjespringen af, hoe leuk kan een training zijn?

Basishouding wanneer je gaat touwtjespringen

Let goed op je basishouding, dit zorgt ervoor dat je de kans op blessures verkleint.
Houd de ellebogen naast het lichaam en de schouders ontspannen. Buig een beetje door de knieën, zodat je nooit met gestrekte knieën springt. Draai het touw vanuit de pols en houd hierbij het lichaam goed rechtop. Dit is belangrijk, omdat je in een voorovergebogen houding de buikspieren onvoldoende traint. Bij een juiste training voel je dit in het hele lichaam en ook in de buikspieren. Mogelijk heb je de volgende dag last van spierpijn: dit is in het begin heel normaal.

Niet met de armen draaien

Veel mensen die touwtje springen werken met de armen. Dit is niet de bedoeling, laat de polsen het werk doen. Houd de ellebogen langs het lichaam en blijf vanuit de pols draaien. Dit voelt in het begin misschien wat vreemd aan maar is echt een betere methode.

Blessures aan knieën en enkels

Het grootste nadeel van touwtjespringen is de blessuregevoeligheid. Je kunt last krijgen van knieën en enkels, vooral bij een verkeerde houding. Ook bij gevoelige gewrichten of overgewicht ontstaan er sneller blessures.
Verklein het risico en zorg voor minder belasting. Dit doe je door het maken van kleine sprongen. Bovendien is het belangrijk om goede sportschoenen te dragen, die de grootste klappen opvangen. Kom ook nooit met gestrekte been neer maar buig iets door je knieën.

Langzaam opbouwen

Bouw het touwtje springen langzaam op. Begin met 5 minuten per dag en breid dit langzaam uit. Neem als beginner na elke minuut springen 30 seconden rust. Gevorderden kunnen op één been touwtjespringen en dit afwisselen met het andere been. De knieën hoger optrekken tijdens de sprong zorgt ook voor meer intensiteit.

Voel je pijn aan de knieën of enkels, stop dan direct met touwtjespringen. Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen. Pak je de training weer op en doet het opnieuw pijn? Bezoek eventueel een sportfysiotherapeut: deze onderzoekt waarom je snel last hebt van knieën of enkels. Dit kan aan je houding maar ook aan de bouw van je lichaam of mogelijke afwijkingen liggen.

Hoe vaak per week touwtjespringen?

Buikspieren trainen en een strakker lichaam, wie wil dat nu niet? Dit vraagt wel om een goed trainingsschema. Hoe vaak moet je per week touwtjespringen?
Het is goed om dit drie tot vier keer per week te doen. Vermijd dagelijks touwtjespringen, omdat dit de knieën en enkels teveel belast. Bovendien went je lichaam snel aan een bepaalde training. Neem bij voorkeur altijd een dag rust tussen twee trainingsdagen in. Je mag op de dag dat je geen touwtje springt wel een andere training doen. Denk hierbij aan krachttraining, zwemmen of iets anders maar liever geen hardlopen of fietsen.

Het juiste touw kopen

Een springtouw kan je training maken of breken. Zorg daarom dat je voor deze effectieve workout het juiste touw koopt. Een springtouw voor kinderen is ongeschikt: het is te licht en vaak ook te kort. Een touw met teller laat jou het aantal sprongen zien. Houd hierbij de teller aan de rechterkant, anders telt deze terug.

Een verzwaard springtouw laat jouw spieren extra werken. Dit is dan ook zeer geschikt voor gevorderden, terwijl beginners liever voor een lichter springtouw kiezen.

Touwtje springen? Alle voordelen op een rij!

Touwtje springen is niet alleen goed voor het trainen van de buikspieren én de rest van het lichaam maar heeft nog een aantal voordelen:

  • Behoort tot één van de goedkoopste sporten
  • Het sporthulpmiddel neemt zeer weinig ruimte in beslag
  • Altijd en overal sporten, binnen of buiten

Wellicht ook interessant:


Auteur: Bianca Walraven