Gouden melk en haar positieve effecten

Gouden melk is een eeuwenoud drankje met bijzondere eigenschappen. Het werkt genezend en zuiverend en ondersteunt tijdens het afvallen. Met een aantal makkelijk verkrijgbare ingrediënten maak je gouden melk zelf. Bekijk hoe je dit doet en wat de effecten van de drankje zijn.

Uitleg over gouden melk

Dit drankje is afkomstig uit India en wordt al eeuwenlang vanwege zijn helende eigenschappen gebruikt. Het bevat een aantal belangrijke ingrediënten, waarvan kurkuma onmisbaarder is. Je drinkt gouden melk bij voorkeur warm, dan is dit het lekkerst.

De gezonde effecten van gouden melk

gouden melk

Waar is gouden melk goed voor? In dit drankje zit kurkuma, dat bekend staat om zijn vele gezondheidsvoordelen. Kurkuma bevat namelijk het stofje curcumine, dat het lichaam zuivert en goed is bij artrose, artritis, eczeem en gebitsproblemen. Kurkuma is ontstekingsremmende en bestrijdt kleine en chronische ontstekingen.

Dit is belangrijk, want chronische ontstekingen staan aan het begin van auto-immuunziekten en zelfs kanker. Verder bevat deze drank zwarte peper. Waarom zwarte peper? Dit ingrediënt bevordert de spijsvertering en helpt hart- en vaatziekten voorkomen. Zwarte peper is niet alleen een krachtig antioxidant maar helpt ook bij de opname van curcumine.
Over het algemeen kun je zeggen dat gouden melk ontstekingsremmend werkt en in sommige gevallen als pijnstiller dient. Het is dan ook een geweldig drankje bij gewrichtspijnen zoals artrose en reumatoïde artritis.

Gouden melk en afvallen

Het wordt steeds populairder, gouden melk drinken om af te vallen. Hoe werkt dit eigenlijk?
Van gouden melk is bekend dat het de vetverbranding stimuleert. Wie dagelijks een kop drinkt zal merken dat de vetverbranding wat sneller gaat. Natuurlijk is het wel belangrijk om op je calorie-inname te letten en voldoende te bewegen.

Wil je snel flink wat kilo’s kwijt, en daarnaast vooral blijvend afvallen? Kies dan voor het populaire programma van Afvallen met Nederland, waar je met behulp van de beste begeleiding echt de weg naar een fitter leven inslaat.

Recept: Zelf gouden melk maken

Om zelf gouden melk te maken moet je eerst een gouden pasta klaarmaken. Deze pasta dient als basis voor de gouden melk. Dit heb je nodig:

  • ¼ kopje kurkuma
  • ½ theelepel zwarte peper
  • ½ kopje water

Gebruik kurkumapoeder en gemalen zwarte peper, bij voorkeur biologisch. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Doe de pasta in een pannetje en zet dit op het vuur. Verwarm totdat er een dikke saus ontstaat. Wordt de pasta tijdens het verwarmen te droog, voeg dan wat water toe.

Deze pasta bewaar je in de koelkast en is maximaal zeven dagen houdbaar. Langer niet, omdat vochtige producten schimmels en bacteriën aantrekken. Maak daarom voldoende voor exact één week.

Ingrediënten met melk mengen

Vanuit de gouden pasta kun je echte gouden melk maken. Dit kan met geitenmelk, kokosmelk, rijstmelk, amandelmelk maar ook gewone koemelk. Neem voor gouden melk 1 theelepel kokosmelk en vermeng dit met 1/2 theelepel gouden pasta. Verwarm 250 ml melk naar keuze en voeg hier de kokosmelk met gouden pasta aan toe.

Het toevoegen van kokosolie is bedoeld om curcumine nog beter door het lichaam op te laten nemen. Overigens kun je het ook zonder koksolie doen, voldoende zwarte peper zorgt ook voor een betere opname van curcumine.
Geniet dagelijks van een warme kop of mok gouden melk, gezond en lekker!


Auteur: Bianca Walraven


Wellicht ook interessant