Is Crystal Clear gezond?

Crystal Clear gezond

Is Crystal Clear gezond en helpt het bij het afvallen?
Dit bronwater staat bekend als zuiver bronwater, aldus de fabrikant zelf. Het wordt dan ook gezien als een goede vervanger voor water.
Laten we eens naar de ingrediënten kijken en welke effecten dit op het lichaam heeft.

Crystal Clear is een gebotteld watermerk (Solaredge Water Technologies Inc.).
Dit product is in alle Nederlandse supermarkten verkrijgbaar. Hierbij heb je de keuze uit 1,5 liter flessen of drinkpakken. Daarnaast is er de literfles en het flesje met een inhoud van 0,5 liter.
Crystal Clear is verkrijgbaar in de smaken lemon, blueberry, appel/ peer, lemon passiefruit en nog een aantal smaken. Hiermee is dit bronwater zeer afwisselend.

Hoe gezond is Crystal Clear?

Om te bepalen of Crystal Clear gezond is kijken we naar de ingrediënten.
Een fles sparkling lemon bronwater (koolzuurhoudend) bevat naast water ook koolzuur, voedingszuur en natriumcitraat. Overige ingrediënten zijn natuurlijk aroma, zoetstoffen en citroensap.

Kijk je naar andere smaken, dan zitten hier vergelijkbare ingrediënten in.
Alleen voor de smaak is er gebruik gemaakt van een ander vruchtenconcentraat (appel, peer etc.).
Dit bronwater bevat minder dan 1 kilocalorieën per 100 milliliter. Hierdoor past het binnen een caloriebeperkt dieet.

Crystal Clear lijkt op het eerste oog gezond.
Toch wordt dit in twijfel getrokken: het zijn de zoetstoffen die niet altijd even veilig zijn.

Sucralose (zoetstof)

Sucralose is een kunstmatige zoetstof dat 500 – 600 maal zoeter is als gewone suiker. Het is verkrijgbaar onder de merknamen Splenda en Aaltern. Het ontstaat door suiker met chloor te laten reageren. Deze zoetstof vind je in alle smaken bronwater van Crystal Clear.

Verschillende verhalen over de veiligheid van deze zoetstof doen de ronde. Hierdoor is er onderzoek gedaan naar de werking van sucralose. Uit dit onderzoek blijkt dat de zoetstof weinig effect op de bloedsuikerspiegel heeft.
Wel kan sucralose mogelijk giftig zijn wanneer dit ter bereiding van een maaltijd wordt gebruikt (bakken of koken).

Acesulfaam-K (synthetische zoetstof)

Deze zoetstof is gemiddeld 200 maal zoeter dan normale suiker. In de voedingsmiddelenlijst staan de zoetstof bekend als E950. Voordeel van acesulfaam-K is dat het bij hoge temperaturen stabiel blijft, iets dat bij bijvoorbeeld de zoetstof aspartaam niet het geval is.
Deze zoetstof wordt niet door het lichaam opgenomen, waardoor het ook geen calorieën levert.

Ook bij deze zoetstof waarschuwen critici voor schadelijke effecten.
Tijdens een onderzoek is gebleken dat het een licht effect op de insulineproductie heeft. Het onderzoek toont ook aan dat deze zoetstof niet kankerverwekkend is. Helaas ontbreekt het in beide gevallen aan voldoende studies, waardoor zowel de kritische als de positieve noten niet bewezen kunnen worden.

Conclusie: Crystal Clear gezond of ongezond?

Het is belangrijk om dagelijks 2 liter water te drinken. Crystal Clear is hier een goede afwisseling in, mede omdat het geen energie levert.
Toch is het belangrijk om niet teveel light frisdranken te drinken: het is tot nu toe onvoldoende aangetoond of dit veilig of schadelijk is, zeker ook op de langere termijn. De discussie over de effecten van zoetstoffen bestaat natuurlijk al langer. Feit dat er wel enige nadelige effecten zouden kunnen zijn zet aan tot enige terughoudendheid.
Wie dagelijks een of twee glazen Crystal Clear drinkt heeft niet veel te vrezen en zal er in ieder geval niet dikker van worden.


Auteur: Bianca Walraven


Wellicht ook interessant