Chia pudding

chia pudding

Chia pudding, of ook wel chiazaad pudding, is niet alleen lekker maar ook hartstikke gezond. Chiazaad wordt dan ook tot de superfoods gerekend. Het heeft een aantal gezondheidsvoordelen maar let op, ook mogelijke bijwerkingen.
Bekijk de voor- en nadelen en hoe je de lekkerste chia pudding klaarmaakt.

Chiazaad, wat is dat eigenlijk? Het gaat hier om een zwart zaadje, afkomstig van de Mexicaanse chiaplant (Salvia hispanica). Deze plant behoort tot de muntplanten.

Chiazaadjes zijn klein en zwart en lijken hiermee op maanzaadjes. Het is echter niet hetzelfde, want chiazaad heeft een aantal interessante gezondheidsvoordelen.

De gezondheidsvoordelen van chiazaad (en chia pudding)

Chiazaad bevat vooral veel voedingsstoffen waaronder eiwitten en omega 3 vetzuren. Van omega-3 is bekend dat het ontstekingen tegengaat en de kans op hart- en vaatziekten verkleint.
Het vertraagt het omzetten van koolhydraten naar glucose. Het lichaam maakt als gevolg hiervan minder insuline aan. Chiazaad is dan ook een superfood dat de bloedsuikerspiegel in balans houdt. Als laatste zou chiazaad het risico op botontkalking verkleinen. Dit zaad vertraagt dus het verouderingsproces.

Oké, supergezond dus! Tijd om zelf chia pudding of chiazaad pudding te maken.

Hoe smaakt chia pudding?

Hoe smaakt chia pudding eigenlijk? Chia zaadjes hebben van zichzelf weinig smaak. Het zijn de extra ingrediënten die voor de smaak zorgen. Je bepaalt dus zelf hoe lekker chia pudding wordt.

Basisrecept chia pudding

Chia pudding is heerlijk als ontbijt, lunch of tussendoortje. Voor een basisrecept heb je het volgende nodig:

 • Drie eetlepels chiazaden
 • 250 milliliter amandelmelk of kokosmelk
 • Een halve theelepel vanille extract

Meng de melk met de chiazaadjes en het vanille extract door elkaar.
Roer stevig door zodat er een gladde pudding ontstaat.
Laat het geheel vijf minuten staan en roer nogmaals.
Zitten er wat klontjes in de pudding? Goed doorroeren.
Bedek de chia pudding en zet deze in de koelkast. Laat het hier ongeveer 2 uur staan.
De chia pudding is nu klaar voor gebruik.

Extra smaak of ingrediënten toevoegen? Lees dan verder.

Chia pudding met een smaakje

Bovenstaand recept voor chia pudding heeft misschien wat weinig smaak. Je kunt er echter van alles aan toevoegen, dit maakt het extra feestelijk en smakelijk. Denk maar eens aan één van de volgende ingrediënten:

 • Blauwe bessen
 • Aardbeien
 • Appel
 • Banaan
 • Noten
 • Honing
 • Ahornsiroop
 • Cornflakes
 • Muesli

Je ziet dat je het best veel aan je pudding kunt toevoegen. Laat je fantasie de vrije loop en experimenteert met verschillende ingrediënten.

Het is aan te bevelen om voor natuurlijke ingrediënten zoals fruit of noten te kiezen. Zo zorg je voor een gezond ontbijt (of tussendoortje). Voeg liever geen suiker toe, dit levert veel calorieën en heeft geen voedingswaarde. Suiker is niets anders dan een dikmaker.

Chiazaden eerst malen?

Vaak wordt geadviseerd om de chiazaadjes eerst te malen. Waarom is dit eigenlijk? Hierdoor zouden de Omega 3-vetzuren beter vrijkomen. Of dit echt zo is, kan (nog) niet aangetoond worden.

Bijwerkingen van chiazaad

Chiazaad kan een aantal bijwerkingen hebben. Zo staat dit product bekend om zijn bloedverdunnende werking. Mensen met een hoge bloeddruk maken vaak gebruik van bloeddrukverlagende medicatie. In dit geval moet chiazaadjes worden vermeden. Dit geldt ook bij het gebruik van vochtafdrijvende medicatie.

Bekende bijwerkingen van chiazaadjes zijn diarree, winderigheid en soms een allergische reactie. Het is niet bekend wat de werking tijdens de zwangerschap is. Voor zwangere vrouwen is het dan ook beter om tijdelijk geen chiazaad te nuttigen.


Auteur: Bianca Walraven


Wellicht ook interessant: