Aminozuren en afvallen

Afvallen met aminozuren, kan dat? Om die vraag te beantwoorden is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet wat aminozuren zijn en hoe en of die jou kunnen helpen met afvallen.

Aminozuren en hun werking

aminozuren en afvallen

Je hebt vast wel eens gehoord dat aminozuren belangrijke bouwstenen van je lichaam zijn. Dit klopt helemaal, daarom zijn deze bouwstenen onmisbaar. Aminozuren zijn kleine stukjes van eiwitten, er zijn ruim 20 verschillende soorten aminozuren.

20% van het lichaam bevat proteïnen (eiwitten) en aminozuren als bouwstenen. Deze bouwstenen verzorgen het vervoer en de opslag van voedingsstoffen in lichaamscellen. Sporters gebruiken aminozuren vaak voor herstel van spierweefsel. Tijdens duursport voorzien aminozuren je lichaam van de nodige energie.

Hoe zit het met aminozuren en afvallen?

Aminozuren spelen een belangrijke rol tijdens het afvallen. Ze hebben namelijk invloed op bepaalde hormonen die de vetverbranding stimuleren.

Het gaat met name om het groeihormoon (GH), een hormoon dat je tijdens de slaap aanmaakt. Dankzij het groeihormoon wordt de afbouw van vet gestimuleerd.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht een te laag groeihormoongehalte hebben. Dit leidt ertoe dat afvallen voor deze groep een stuk moeilijker is. Aminozuren kunnen hierbij van betekenis zijn, een goede en ongevaarlijke vervanger voor het lichaamseigen hormoon.

Niet alle aminozuren bevorderen de vetafbraak. De aminozuren die dit wel doen zijn arganine, glutamine en methionine. Veel van deze aminozuren zitten in vis, vlees, groente, volkorenbrood, ei, zuivel, noten en rijst.

Aminozuur supplementen innemen

Eenzijdige voeding, een te streng dieet of gebruik van medicatie kan ervoor zorgen dat je te weinig aminozuren binnenkrijgt. Bij een tekort aan aminozuren ontstaan er concentratieproblemen, vermoeidheid, duizeligheid en een verminderd immuunsysteem.

Mensen die willen afvallen kunnen dit ondersteunen middels aminozuren en dan met name een aminozuursupplement. Dit bevat namelijk geen extra calorieën, iets waar tijdens het dieet toch op gelet moet worden.

Voeding, aminozuren en afvallen

Wil je aminozuren toch uit voeding halen, let dan vooral op de eiwittenbron. Eiwitten bevatten veel aminozuren maar leveren ook calorieën. Het voordeel van eiwitten is dat ze je snel een vol gevoel geven, waardoor je minder naar snoep of snacks grijpt.

Toch blijft het opletten wat je eet. Per kilo lichaamsgewicht heb je dagelijks 0,8 g eiwit nodig. Een volwassen persoon van 70 kg komt hiermee op 56 g eiwit per dag. Ter vergelijking: een gekookt ei bevat 13 g eiwit en een glas melk (200 ml) bevat 3,4 gram eiwit.

Afhankelijk van de eiwitbron moet je soms best veel eten om aan het benodigde aantal eiwitten te komen. In dit geval kan een aminozuur supplementen een goede oplossing zijn.
Aangeraden wordt om dagelijks 500 kilocalorieën minder te eten dan je normaal gewend bent. Dit is een goede manier om af te vallen.

Een teveel aan aminozuren

Misschien ben je wat enthousiast met afvallen en neem je teveel aminozuren tot je. Een overschot aan aminozuren wordt omgezet in vet. Vooral veel dierlijke eiwitten bevorderen het verlies van calcium. Hierdoor ontstaat er op de lange duur botontkalking. Een teveel aan aminozuren kan ook leiden tot uitdroging, diarree, afbraak van spierweefsel en mogelijk nieraandoeningen of liever aandoeningen. Wees dus voorzichtig met een eiwitrijk dieet in combinatie met een aminozuur supplement.


Auteur: Bianca Walraven


Relevante artikelen