Is zeekraal gezond?

Zeekraal, een groep van planten die je op stranden en in zoutmoerassen tegenkomt. Het wordt steeds vaker gegeten, maar is zeekraal gezond? Er zijn heel wat misverstanden over deze plant, daarom leggen we het in dit artikel allemaal uit. Inclusief bereidingstips, wel zo lekker!

Dit is zeekraal

is zeekraal gezond?

Het lijkt op groene stengeltjes of boontjes maar het is toch echt zeekraal. In veel gevallen wordt dit plantje niet hoger dan 30 cm. Het groeit voornamelijk in de Verenigde Staten en Europa.

Ben je wel eens zeekraal tegenkomen? In Nederland en België vind je drie soorten: de eenbloemige, de kortarige en de langarige zeekraal.

Hoewel het als zeegroente wordt bestempeld is het zeker geen zeewier en behoort het ook niet tot de algen. Het komt dan ook niet uit de zee maar groeit op stranden, tussen mangroven en in zoutmoerassen. Een leuk weetje: zeekraal is een van de meest zouttolerante planten. Zonder zout kan deze plant niet overleven.

Is zeekraal gezond?

Deze eetbare plant is gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Het gaat om lichtzoute knapperige zeegroente. Doordat de plant tijdens de groei zout opneemt heeft deze een zulte (lichtzoute) smaak.

Is het eten van zeekraal gezond?
Deze plant bevat belangrijke vitaminen en mineralen. Dit zijn vitamine C, natrium, kalium en fosfor. Er zit ook magnesium, ijzer en zink in. Ook bevat de plant veel antioxidanten.
Om antwoord te geven op de vraag of het dus gezond is: ja, het is hartstikke gezond.

Veel jodium in zeekraal?

Omdat zeekraal natriumchloride en kaliumchloride bevat wordt vaak gedacht dat het jodiumrijk is. Dit valt allemaal wel mee. Zeekraal komt niet continu met zout water in contact. Gekweekte zeekraal wordt in kassen met een zulte omgeving gehouden. Hierbij werkt de tuinder met zoetwater en een toevoeging van zeezout. Dit betekent dat zeekraal veel minder jodium dan algen of zeewier bevat.

Rauw of gekookt, zo eet je het

Zeekraal is dus gezond, maar weet je ook hoe je het eet? In Zeeland wordt zeekraal gewoon als groente gezien en ook op deze manier klaargemaakt. Gekookt of rauw, het kan allebei. Zeekraal is lekker om te roerbakken met past ook prima in een salade.

Omdat deze groente van zichzelf zout is hoef je geen extra zout toe te voegen. Voor mensen met een hoge bloeddruk is dit belangrijk, omdat veel zout de bloeddruk nog verder verhoogt.

Zeekraal bereiden: handige tips

Vooral in Zeeland is zeekraal algemeen verkrijgbaar, zowel in de supermarkt als bij de groenteboer of vishandel. In andere provincies is dit wat lastiger verkrijgbaar.

Albert Heijn heeft het in ieder geval online, het is niet zeker of dit ook in elke winkel ligt. Vraag altijd bij de plaatselijke supermarkt of ze het verkopen.

Zeekraal moet je goed bereiden. Ten eerste let je erop dat de geur fris en ziltig is, bovendien moeten de stengels een stevige textuur hebben. Koop altijd donkergroene zeekraal en zeker geen gele of bruine. Wanneer deze plant een roodgekleurd is, dan is deze niet meer goed voor de consumptie.

Zeekraal bereiden? Maak de stengels altijd goed schoon. Breek of snijd verharde delen van de onderkant af en gooi deze weg.

Koken, bakken en roerbakken

Je kunt zeekraal rauw eten, bijvoorbeeld door een salade. Toch is het beter om deze even kort te koken, waardoor de zoute smaak iets minder wordt.

Wil je deze groente helemaal koken, laat dit dan gedurende 15 tot 20 minuten op het vuur staan. Voor bakken of roerbakken geldt: op middelhoog vuur met een klein beetje olijfolie of boter.

Zeekraal recepten

Hoe maak je de lekkerste zeekraal recepten klaar? Deze zeegroente laat zich goed combineren met gesnipperde uitjes of gesnipperde sjalot. Ook lekker om te roerbakken met boter, korianderblad en nootmuskaat. Probeer het ook eens klaar te maken in de magnetron, waarbij je zeekraal in een schaal met boter en twee teentjes knoflook legt.

Wil je deze groente (roer)bakken? Voeg kastanjechampignons, verschillende kruiden en feta toe. Wat een heerlijk én gezond zeekraal roerbakgerecht!


Auteur: Bianca Walraven


Wellicht ook interessant: