De 5 voordelen van yoga voor je lichaam

De 5 voordelen van yoga voor je lichaam

Yoga is de afgelopen jaren enorm populair geworden in de westerse wereld. Yogastudio’s schieten als paddenstoelen uit de grond en ook veel sportscholen bieden lesjes aan. Vaak staat het bekend als een manier om tot rust te komen, maar yoga is niet alleen goed voor je geest. Ook lichamelijk zitten er veel voordelen aan het beoefenen van yoga. Wij noemen er 5.

Sterkere spieren

Binnen yoga zijn er heel veel verschillende stijlen. Grofweg kun je ze indelen in deze twee categorieën: actievere, dynamische yogastijlen en rustigere, statische yogastijlen. In die eerste categorie vallen onder andere: vinyasa yoga, power yoga en ashtanga yoga. In deze actievere stijlen ben je constant in beweging en gebruik je je eigen lichaamsgewicht als weerstand. Hiermee is het echt een workout voor je lijf en train je je spieren. Een andere goede yogastijl voor spiertraining is hatha yoga. Hoewel hatha yoga statischer is dan de stijlen die hiervoor genoemd zijn, blijf je in een houding staan en train je uithoudingsvermogen en kracht. Wanneer je één van deze stijlen gaat beoefenen, is het fijn om een goede antislip yogamat te gebruiken. Als je matje te glad is of niet van goede kwaliteit, glijd je snel weg tijdens je yogasessie.

Flexibiliteit

In iedere yogastijl zitten poses, de zogeheten “asana’s”, waarmee je je lijf lekker stretcht. Door de grote variatie aan poses rek je binnen één yogasessie vaak je armen, benen, rug, borst, nek en ga zo maar door. In de dynamische yogastijlen, werk je aan je flexibiliteit door middel van beweging. Bij rustigere yogastijlen, zoals yin, blijf je langer in een houding zitten. Hierdoor ervaar je een nog diepere stretch, die ook in diepere weefsels van je lichaam doorwerkt. Vaak wordt er bij deze vormen van yoga gebruik gemaakt van props, zoals blokken of een bolster, om de houding langer vol te houden en te kunnen ontspannen in de stretch.

Balans

Door yoga te beoefenen, zeker dynamische stijlen als vinyasa en ashtanga, werk je ook aan je balans. De overgangen van pose naar pose, vergen controle over je spieren en balans. Vaak zitten er draaiingen in de beweging, je gaat omhoog en omlaag en er zijn veel poses waar je op één been balanceert. Ook bij meer statische yogastijlen of -poses, kun je balans trainen. Zo is er de “tree pose”, een klassieker binnen de yoga, waar je op één been staat en met de onderkant van je andere voet tegen de binnenkant van je staande been aanleunt. Mocht dit je gemakkelijk afgaan, probeer het dan eens met je ogen dicht. Balanstraining gegarandeerd!

Betere houding

Een goede houding is van enorm belang om lichamelijke klachten te voorkomen, onze gewrichten niet verkeerd te belasten en vitaal ouder te worden. Zeker nu we zoveel gebruik maken van laptops en telefoons, zitten of staan we vaak in een verkeerde houding. Met yoga ben je bewust bezig met hoe je staat, zit en beweegt en train je spieren die belangrijk zijn voor een goede houding. Op die manier kun je bijvoorbeeld rug- en nekklachten voor zijn. Het is zelfs zo dat een goede houding kan bijdragen aan een positiever gevoel, doordat je krachtiger en meer ontspannen zit of staat.

Minder stress

De ademhaling staat bij yoga centraal. Of je nu beweegt op het ritme van je ademhaling of lang in een houding zit en hier doorheen ademt; het is altijd de uitnodiging om je hierop te focussen en steeds naar terug te keren. Naast dat dit voordelen heeft voor het vergroten van je longcapaciteit en het zuurstofniveau in je bloed, zal de gefocuste ademhaling helpen bij het creëren van mentale rust. Wanneer je dieper ademt in een rustige houding, brengt dit je hartslag omlaag en hiermee zal het stressniveau in je lichaam ook dalen. Dit draagt bijvoorbeeld ook bij aan een betere nachtrust. Er is zelfs een yogastijl die je zo laat ontspannen dat je het gevoel krijgt alsof je geslapen hebt! Deze stijl heet yoga nidra.

Er zitten dus veel gezondheidsvoordelen aan yoga, zowel voor je lichaam als voor je geest. Door de variatie aan stijlen is er voor elk wat wils en kun je gemakkelijk afwisselen tussen rustiger en actiever. Want ook voor een sterk lijf geldt; actief trainen is goed, maar voldoende rust is net zo belangrijk!