Hoe maak je het dagelijks leven makkelijker als senior

Hoe maak je het dagelijks leven makkelijker als senior?

Op hogere leeftijd kan het dagelijks leven moeilijker of oncomfortabeler worden. Gelukkig zijn hier genoeg oplossingen voor te vinden, van het verbeteren van de mobiliteit tot aanpassingen aan de woning. Lees verder voor handige tips.

Aanpassingen in de woning

Als senior wil je natuurlijk zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Met de juiste aanpassingen is dit goed mogelijk! Neem bijvoorbeeld een bed met een lagere instap, om eenvoudiger in- en uit te stappen. Laat drempels in de woning verlagen of verwijderen, om struikelgevaar te verkleinen. In de meeste woningen is de slaapkamer op de bovenverdieping te vinden, maar het kan steeds moeilijker worden om de trap op te komen. Verplaats het bed naar de benedenverdieping. Of kies voor een traplift, om op een veilige manier boven te komen. Zeker als de badkamer ook boven is, is dit toch wel de meest praktische oplossing. Zo’n lift wordt precies op de woning en trap afgesteld, en is er in veel designs te vinden.

Mobiliteit verbeteren

Het is belangrijk om in beweging te blijven, ook als senior. Of misschien kunnen we wel stellen: juist als senior. Zo blijf je fit en mobiel. Natuurlijk hoef je je niet meer helemaal uit te sloven tijdens de workout, het mag ook een tandje rustiger als dat beter voelt. Probeer vooral regelmatig te bewegen, het liefst iedere dag. Wandel of fiets een stukje. Een loopband of hometrainer is een handige oplossing, om in huis te kunnen bewegen. Of bezoek de sportschool voor rustige oefeningen. Een teamsport is natuurlijk ook gezellig. Maar het gaat ook om de kleine beweegmomenten, zoals de trap oplopen. Door dit bij te houden, lukt het zo lang mogelijk. Wordt het toch te moeilijk om de trap op te komen naar de bovenverdieping toe? Dan is een traplift een prettige oplossing. Met traplift vergelijken vind je precies de traplift die past bij de woning.

Maaltijdbox of boodschappen bezorging

Is het steeds minder makkelijk of aantrekkelijk om de boodschappen te doen en zelf te koken? Daar zijn goede oplossingen voor te vinden. Zo is het vandaag de dag steeds gebruikelijker om de boodschappen te laten bezorgen. Dat scheelt een heleboel gesjouw met zware spullen. Het bezorgmoment kan naar wens worden uitgekozen. Om minder te hoeven koken, is het een idee om gebruik te maken van maaltijdboxen. Hier zijn verschillende varianten op te vinden. Denk aan een maaltijdbox waar precies de juiste ingrediënten in zitten, om zelf nog iets lekkers van te bereiden. Of ga voor een kant-en-klare maaltijdbox, waarbij de maaltijden alleen nog even in de oven of magnetron hoeven om op te warmen.

Verwachtingen bijstellen

Het is ook een kwestie van mindset: probeer je verwachtingen bij te stellen. Het is nu eenmaal de harde waarheid dat je op een hogere leeftijd minder kunt hebben dan op een lagere leeftijd. En dit is eigenlijk ook helemaal niet erg. Door zelf een stapje terug te doen, vind je hier ook meer rust in. De tuin schoffelen? Doe er gerust twee dagen over, in plaats van een dag. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken. Uiteindelijk komt de klus heus klaar, al duurt het misschien wat langer.

Hulp in de huishouding

Merk je dat het echt moeilijk wordt om alles zelf bij te benen, in de huishouding bijvoorbeeld? Denk er dan aan om hulp in de huishouding te laten komen, bijvoorbeeld eens per week of om de week. Zie dit niet als een terugslag, maar juist als een vorm van luxe: het is stiekem best prettig om niet zelf alle klusjes op te hoeven pakken. Tot slot is het een mogelijkheid om voor thuiszorg te kiezen: denk hier ook over na.

Durf als senior een stapje terug te doen en pas het dagelijks leven aan indien nodig. Uiteindelijk zorgt dit juist voor meer rust en comfort.